DEN HELDER - De cultuurhistorische waarde van de panden en het nautische karakter van Willemsoord. Waar op de trekbalken nog altijd de namen zichtbaar zijn van oude havenarbeiders. Met een grote binnenstraat voor onder andere evenementen.

Dit is voor architecten Office Winhov en Van Hoogevest Architecten de basis voor de ontwikkeling van het nieuwe Helderse stadhuis in de gebouwen 66 en 72. “Met respect voor hun karakter en structuur worden de panden geopend en gereedgemaakt voor hun nieuwe, publieke rol als huis van de stad op Willemsoord”, stellen de architecten in hun visie. Het ontwerpproces is nog voor het einde van dit jaar gereed.

In het schetsontwerp dat donderdag 27 februari is gepresenteerd door architect Jan Peter Wingender van Office Winhov, valt te zien dat er in gebouw 66 alle publieksfuncties komen. Een ‘binnenstraat’ verbindt de kade aan de zuidzijde van het gebouw met de open ruimte tussen het natte dok en gebouw 72. “De binnenstraat is verbinding, ontvangstruimte en evenementenruimte in een. Hieraan liggen de stadsbalies, de raadzaal, de commissiekamers en het werkcafé.”

Daglicht
In het centrum van het dak van gebouw 66 komen ramen, waardoor er daglicht komt in de gehele voormalige mastenloods. Een groot deel van het dak wordt ingezet voor het duurzaam opwekken van elektriciteit. De buitenste randen van de authentieke schild- en zadeldaken blijven geheel intact, zodat het aanzicht hetzelfde blijft. In de grotere ruimtes, zoals de raadzaal en het entreegebied, wordt de volle nokhoogte behouden. Elders wordt een plafond boven de trekbalken geplaatst. Met opzet erboven, zodat de geschreven namen van havenarbeiders zichtbaar blijven.

Bij gebouw 72 zijn er andere ingrepen. De betonstructuur aan de noordzijde krijgt een nieuwe, transparante voorkant. De zuidkant, tegenover gebouw 66, wordt ook doorzichtig. Hiermee krijgt gebouw 72 een samenhangend, duidelijk publiek voorkomen. Toch blijft tegelijkertijd het oorspronkelijke karakter in stand.

Volgens de architecten keert met de keuze voor het stadhuis op Willemsoord terug bij haar historische maar ook culturele essentie. “Werkgebouwen in plaats van paleizen, handen uit de mouwen, en in alles verbonden met scheepvaart en de zee. Het inpassen van het publieke hart van de Helderse gemeenschap op de Rijkswerf is een opgave die praktisch maar ook cultureel van groot belang is voor de stad.”