DEN HELDER - Wil je je kinderen stimuleren om veel tijd door te brengen in de buitenlucht? Als je een grote tuin hebt, is het dan een goed idee om dit om te toveren tot een speelparadijs voor de kids. Zo stimuleer je hen om naar buiten te gaan en wordt je tuin een plek waar ze graag komen. Daarnaast houd je als ouders op deze manier goed het overzicht. Maar hoe doe je dat, een speelparadijs in de tuin creëren voor je kinderen? Wij helpen je op weg en sommen hieronder een aantal goede tips voor je op.

Zorg voor een veilige omgeving

Voordat je het ene na het andere speeltoestel in je tuin plaatst, is het een aanrader om ervoor te zorgen dat je tuin een veilige omgeving is. Hoe veiliger het is, hoe kleiner de kans namelijk is op vervelende ongelukjes. Je tuin kindvriendelijk maken is op verschillende manieren mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een zachte ondergrond op de delen waar je speeltoestellen wil gaan plaatsen.

Ook je tuin vrijhouden van obstakels en scherpe objecten is een aanrader als je wilt voorkomen dat je kids zich bezeren. Kies ook niet voor giftige planten in je tuin. Aangezien peuters en kleuters graag overal aanzitten en ook onbedoeld dingen in hun mond stoppen, is het beter om voor veilige planten te gaan.

Creëer een loungeplek

Als je kinderen even uitgespeeld zijn, maar wel graag nog buiten verblijven, is het een aanrader om ook een loungeplek in te tuin te hebben. Denk daarbij aan een zithoek of plek waar zij even lekker kunnen ontspannen en tot rust kunnen komen. Die loungeplek is overigens niet alleen fijn voor je kinderen, maar ook voor jou en je partner. Zet tuinmeubelen neer, zodat het een comfortabele plek wordt om tijd door te brengen. Je kunt van je loungeplek ook een knutselhoek maken, waar je kinderen even in alle rust kunnen tekenen of knutselen.

Zorg ervoor dat je hier genoeg schaduw creëert, zodat jullie niet te snel verbranden bij mooi weer. Op zonnige dagen zijn ook koelboxen geweldige toevoegingen aan je loungeplek. Met een koelbox houd je drankjes en snacks lekker koud als je kinderen aan het buitenspelen zijn. Het is vooral ideaal voor wanneer je kinderen vies worden tijdens het buitenspelen, want met een koelbox hoeven je kids niet meer door het huis heen naar de koelkast!

Plaats speeltoestellen

Een speelparadijs is natuurlijk niets zonder speeltoestellen. Dat is dan ook een must als je je tuin graag omtovert tot een leuke speelplek voor je kinderen. Qua speeltoestellen heb je tal van mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een trampoline, klimrek of glijbaan. Met een trampoline in de tuin zorg je niet alleen voor urenlang plezier, ook is het goed voor de gezondheid. Omdat je kinderen continu aan het springen zijn, verbranden ze tijdens het trampolinespringen veel calorieën en daardoor is dit een speeltoestel dat ook gezondheidsvoordelen heeft. Zorg voor een leuke combinatie aan toestellen, zodat je kids niet snel verveeld raken. Hoe groter je tuin is, hoe meer mogelijkheden je hebt.

Vergeet de waterpret niet

Veel kinderen zijn dol op waterpret. Als je de mogelijkheid hebt in je tuin, is het dan ook zeker goed om dit te realiseren. Denk daarbij aan bijvoorbeeld het plaatsen van een opblaasbaar zwembad in de zomermaanden. Ook een waterglijbaan is een goede optie. Het is voor hen een leuke manier om plezier te maken, maar ook om even af te koelen tijdens de hete zomerdagen.

Deze tips hierboven helpen je erbij om een speelparadijs voor kinderen te maken in je eigen tuin. Het is dan wel even een klus, maar je zorgt op deze manier wel voor een aantrekkelijke tuin voor je kids. En hun plezier geeft jou als ouder natuurlijk ook voldoening!