Overal ter wereld kent men de coffeeshops uit Nederland waar mensen cannabis kunnen kopen en consumeren. Toch zijn coffeeshops veel meer dan alleen een verkooppunt van softdrugs. Deze winkels spelen namelijk ook een belangrijke rol in het drugsbeleid van ons kikkerlandje en ze hebben bovendien een unieke plek in de maatschappij. Altijd al benieuwd geweest hoe coffeeshops er achter de schermen uitzien, wat hun maatschappelijke rol is en wat ze anders maken dan een gewone horeca? Lees dan snel verder.
Coffeeshops als regulerende factor
Coffeeshops zijn onderdeel van het Nederlandse gedoogbeleid voor een pragmatische benadering van drugsgebruik. Het houdt heel eenvoudig in dat door cannabis op een gecontroleerde wijze aan te bieden aan kopers de illegale handel wordt ingeperkt en bovendien de softdrugs van de harddrugs worden gescheiden. De coffeeshop, zoals coffeeshop Fly in Den Haag, heeft binnen dat gedoogbeleid dus een belangrijke regulerende functie. Klanten kunnen bij deze winkel cannabis kopen en consumeren zonder dat zij in contact hoeven te staan met een drugsdealer, terwijl de coffeeshops zich tegelijkertijd aan strikte regels houden. Een van de regels is dat ze geen reclame mogen maken, maar er mag bijvoorbeeld ook geen alcohol worden geconsumeerd en de leeftijd van klanten moet ten alle tijden worden gecontroleerd. Dit laat zien dat coffeeshops dus binnen duidelijke kaders opereren.
Een sociale plek in de stad
Coffeeshops zijn niet enkel winkels waar cannabis wordt verkocht, deze winkels hebben ook een duidelijke sociale functie. Veel bezoekers komen er graag omdat het als een ontmoetingsplek functioneert, net zoals een café of bar een plek is om samen te komen, te praten en ontspannen. Ook kunnen we coffeeshops zien als een plek van werkgelegenheid voor mensen uit de omgeving, denk hierbij aan gastheren en kassapersoneel, maar ook schoonmakers en managers. Verder is het zo dat deze winkels vaak samenwerken met lokale instanties om verantwoord gebruik te kunnen bevorderen. Ze informeren mensen over de effecten van het gebruik van cannabis en moedigen veilige consumptie aan.
Toekomst en innovatie
Coffeeshops bestaan misschien al jaren, maar ze zijn ook nog steeds constant in beweging. De achterdeurproblematiek, de aanvoer van cannabis via de 'achterdeur', waarbij het nog steeds illegaal is, blijft een uitdaging. Om deze reden experimenteren steeds meer gemeenten met het aanbieden van gereguleerde wietteelt om deze kloof te dichten. Ook wordt er naar mogelijkheden gekeken om coffeeshops moderner en duurzamer te maken, zoals het aanbieden van biologische cannabis.