DEN HELDER - Steeds meer mensen proberen op een duurzamere en bewustere manier te leven. Eens de fiets pakken in plaats van de auto, wat vaker koken zonder vlees en de thermostaat een graadje lager in huis: het zijn allemaal kleine beetjes die bijdragen aan een betere toekomst. Het is goed om je gedrag onder de loep te nemen en eventueel aan te passen. Maar je hebt niet overal invloed op. De hoeveelheid plastic die ze als afval verzamelen bijvoorbeeld is veel mensen een doorn in het oog. Maar ja, ze kunnen moeilijk hun boodschappen allemaal uitpakken in de winkel. Wat voedselproducten en -fabrikanten hieraan kunnen doen? Kiezen voor minder, of duurzamere verpakkingen!

Verpakkingsloos is het ideaal, maar niet altijd mogelijk


Steeds vaker proberen producten en winkels minder verpakkingsmateriaal gebruiken. Helemaal geen is eigenlijk de beste optie, omdat dit geen grondstoffen zoals olie kost en niet op de afvalberg belandt achteraf. Maar verpakkingsloos is niet altijd mogelijk of praktisch. Omdat klanten het product anders moeilijk kunnen vervoeren. Of omdat - in het geval van voedsel – de etenswaren sneller bederven of beschadigen zonder verpakking. Als er dan toch een verpakking moet zijn, is het dus belangrijk dat deze duurzaam is.

Voorbeelden van milieuvriendelijke verpakkingen

Een bedrijf dat zeer innovatief is als het gaat om milieuvriendelijke verpakkingen, is DaklaPack.
DaklaPack levert een breed assortiment met onder meer gerecyclede materialen (PCR), recycleerbare, mono-materiaal oplossingen, bio-drop in oplossingen zoals bio-PE, het gebruik van (industrieel) composteerbare materialen zoals PLA en alternatieve duurzame verpakkingsmaterialen zoals papier. Hierbij kun je denken aan verpakkingen zoals enveloppen, zakken, tassen en vloeistofgeschikte verpakkingen voor de horeca.

Ook leveren ze diverse medische verpakkingen en oplossingen. Wist je bijvoorbeeld dat het plastic buisje dat mensen krijgen toegestuurd voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker bij dit bedrijf vandaan komt? Mensen die in de medische wereld werkzaam zijn, zullen het bedrijf verder mogelijk ook kennen van de handige systainers (systeem-containers), oftewel stapelbare modulaire transportkoffers.

Verpakkingen zo volledig mogelijk benutten

Als er dan toch een verpakking om een product moet, is het dus dat deze zo milieuvriendelijk mogelijk is. Bio-based of gerecycled, en het liefst zo gemakkelijk weer te recyclen of biologisch afbreekbaar. Wil je als producent of winkel het maximale uit een verpakking halen? Zorg dan dat deze het product erin beschermt, maar ook opvalt bij klanten en bijdraagt aan het verhaal achter het product. Overweeg zorgvuldig welke kleur past bij je product bijvoorbeeld, en hoe de vormgeving van de verpakking de aandacht van de klant kan trekken.