Velen van ons maakt het niet uit, weer en wind, we fietsen gewoon door. En dus ook in het winterseizoen stappen we nog massaal op de fiets. Daar is niks mis mee, maar fietsen in de winter brengt wel wat meer risico's met zich mee. Daar kun je je uiteraard wel een beetje op voorbereiden. We hebben een paar tips voor je om de winter zo veilig als mogelijk door te kunnen fietsen.


Een goede uitrusting

De kans op een glijpartij is in de winter een stuk groter. Zeker als het vriest kunnen delen van een fietspad bevriezen, en dus spekglad zijn. Mocht het toch gebeuren en je onderuit gaat, is het dragen van beschermende kleding belangrijk om letsel te voorkomen. Draag daarom een fietshelm en goede handschoenen, hiermee ben al voor een goed deel beschermt als je een glijpartij maakt.

De fietsenbanden

Tegenwoordig zijn er ook voor de fiets winterbanden en 4-seizoenen banden te verkrijgen. Deze bieden meer grip in winterse omstandigheden en maken de kans op vallen een stuk kleiner. Bekende merken zoals Continental en Schwalbe fietsbanden hebben speciale winterbanden en zogenaamde 365 banden die je het hele jaar door grip bieden.

Het is ook aan te raden om elke 4 weken de bandenspanning te controleren en zo nodig, ook bij te pompen. Fietsbanden die op de juiste spanning worden gehouden hebben meer grip en een lagere rolweerstand. Houd de bandenspanning in de winter tussen de 3.5 en 4 bar.

Onderhoud je fiets

Een goed onderhouden fiets laat je minder snel in de steek. Fietsen en e-bikes houden niet van kou en vocht. Zo kunnen bijvoorbeeld kabels vastvriezen, een accu storingen geven en onderdelen onder de roest en oxidatie komen zitten. Laat je fiets daarom regelmatig onderhouden en maak deze ook met regelmaat schoon. Ook is het verstandig om je fiets op een droge en het liefst ook niet te koude omgeving te stallen, dit voorkomt veel van de bovenstaande klachten en scheelt vele reparatiekosten.