DEN HELDER - Nederlanders hebben een sterke binding met Spitsbergen, het was immers onze Willem Barentsz die Spitsbergen een naam gaf. Woensdagavond 11 december geeft fotograaf Jan Smit in School 7 een lezing over zijn reizen naar het arctische gebied. Hij reisde samen met zijn zoon Mart vier keer naar ‘the Top of the World’.

Vier keer een ander jaargetijde en andere omstandigheden qua licht en weersomstandigheden. “Het avontuur begint al als je uit het vliegtuig stapt, stelt Smit. “Of je het nu leuk vindt of niet, maar op Spitsbergen regeert de ijsbeer.” De fotografen hebben een brede interesse en wilden er van alles zien. Van natuur tot cultuur. Maar zonder gids met de benodigde wapens en vergunningen begin je niets. Smit: “Je moet niet vergeten dat je er als mens te gast bent: je moet je aanpassen aan de omgeving.”

Gelukkig konden de kusten verkend worden met een boot en af en toe kon er een landing gemaakt worden. Zo werd er genoten van spectaculaire landschappen met vele gletsjers. Waren er spontane ontmoetingen met ijsberen, walrussen, poolvossen en rendieren. Ook het rijke vogelleven en de zeezoogdieren kwamen voorbij. Het is gelukt om veel van dit moois te zien en te fotograferen.

Fotolezing over Spitsbergen in School 7, Keizersgracht 94, woensdag 11 december aanvang 19.00 uur, toegang € 7,50 inclusief koffie/thee, ledenkorting € 1,50. Aanmelden via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balie.