DEN HELDER - Steeds vaker zie je dat de keuken een meer centrale rol gaat spelen in huis. In de keuken wordt steeds meer tijd doorgebracht, er wordt gegeten met het gezin, er wordt huiswerk gemaakt en regelmatig wordt er gezellig nagetafeld. Doordat we steeds meer tijd doorbrengen in de keuken is een gezellige leefkeuken voor steeds meer mensen een absolute must. Hoe kun je zorgen voor meer gezelligheid en hoe maak je van je leefkeuken een fijne plek?

Een keuken met eiland


Ga je voor een geheel nieuwe keuken overweeg dan een keuken met een eiland. Hier heb je wel een vrij ruime keuken voor nodig maar is ideaal voor een leefkeuken. Bij het eiland kun je ervoor kiezen om een aantal barkrukken neer te zetten in de stijl van je keuken. Maak het keukeneiland af door er een mooie keuken hanglamp boven te hangen voor nog meer sfeer.

Kies voor een fijne tafel

Heb je geen ruimte voor een keukeneiland, koop dan een fijne tafel waar heerlijk aan getafeld kan worden. Bij het kiezen van een eettafel hou je naast je eigen smaak en stijl ook rekening met een aantal praktische zaken. Let goed op de hoogte van de tafel, is er voldoende ruimte voor de eetstoelen en hou ook rekening met de afwerking. Heb je bijvoorbeeld een huishouden met kleine kinderen kies dan een tafel die tegen een stootje kan.

Zorg voor meer sfeer met de juiste verlichting


De juiste verlichting kan in een ruimte veel sfeer brengen. Uiteraard kies je verlichting dat je mooi vindt maar je houdt ook rekening met een aantal zaken. Koop je een eettafel hanglamp, hou dan rekening met de grootte van de lamp en zorg dat je het op de juiste hoogte hangt. Een hanglamp hang je over het algemeen tussen de 60 en 80 centimeter boven een tafel. Ook is het belangrijk om na te denken over de functie van de lamp, moet het vooral praktisch zijn of wil je juist meer sfeer? Wil je het allebei, koop dan een lamp met dimmer waardoor je de lichtintensiteit naar behoefte zelf kunt aanpassen.

Kies voor comfortabele eetkamerstoelen


Breng je veel tijd door rondom de eettafel dan zijn fijne comfortabele eetkamerstoelen zeker een must! Wanneer je een eetkamerstoel uitkiest let je op een aantal dingen. Hou rekening met de afmeting van de stoel, deze moet uiteraard qua hoogte passen onder de tafel en ook in de breedte. Denk ook na over het materiaal, een stoffen stoel kan erg mooi zijn maar is met een huishouden met kinderen en dieren niet heel praktisch. Kies dan bijvoorbeeld voor een stoel met een leren bekleding of een zitting van kunststof.

Voeg accessoires toe

Een leefkeuken wordt pas echt gezellig met het toevoegen van een aantal mooie accessoires. Denk dan aan een mooie grote plant, een vaas met kunstbloemen op tafel, kunst aan de muur en een vloerkleed onder de eettafel. Kies accessoires die goed passen bij de stijl van je keuken. Een leefkeuken kan ook extra leuk worden door veel kleur toe te passen, verf bijvoorbeeld je muur in een opvallende kleur of kies voor een behang met print.

Een leefkeuken inrichten is niet moeilijk, zorg vooral dat je een goede basis hebt met een juiste tafel en eetkamerstoelen en maak het geheel af met mooie verlichting en verrassende accessoires.