DEN HELDER - Hoe was het om als kind de Tweede Wereldoorlog mee te maken? De Helderse Micky Heiligenberg vroeg het senioren in de marinestad. Het resulteerde in een boek én in een documentaire, die op woensdagmiddag 2 mei te zien is in School 7.

Heiligenberg maakte de documentaire op basis van interviews die zij met achttien senioren afnam. Die wonen allemaal in Den Helder, maar deden hun oorlogservaringen soms elders in het (buiten)land op. Dat maakt hun relaas voor veel ouderen herkenbaar, denkt de fotografe, die eerder op basis van diezelfde interviews een boek uitbracht. Dat draagt dezelfde titel als de documentaire: ’Ik zie het nog voor me’. Het is voor €19,95 te koop bij Bruna en na afloop van de filmvertoning ook in School 7.

De van origine Zuid-Afrikaanse Heiligenberg interviewde de ouderen met de bedoeling hun ’mondeling overgedragen geschiedenis’ vast te leggen voor het nageslacht. „Het zijn nu allemaal tachtigers, over een jaar of tien is die generatie er bijna niet meer. Ik vind het belangrijk dat hun verhalen behouden blijven. Ook omdat het weer gebeurt, ook nu zijn er kinderen op de vlucht voor oorlogsgeweld, zoals in Syrië.”

De film begint 2 mei om 14.00 uur en is gratis te bezoeken. Wel wordt na afloop een vrijwillige bijdrage gevraagd voor Stichting de Zonnebloem en Stichting Vrienden van Grapevine Foundation.