Kleine krasjes rond de handvatten van auto's komen wel vaker voor. Dit is echt een voorbeeld van gebruikssporen. Deze krasjes kunnen diverse oorzaken hebben. Indien de microkrasjes niet alleen rond de handvatten zitten, is het vaak het gevolg van het schuren met een spons die niet geschikt is voor auto's. Indien ze zich enkel rond de handvatten zelf bevinden, is dit mogelijk het gevolg van lange nagels die de autolak raken. Ook sleutels kunnen de krasjes veroorzaken, net als andere voorwerpen die je in de hand houdt bij het openen van de auto. Autohandvatten zijn nu eenmaal bijzonder gevoelig voor lakschade en worden intensief gebruikt.


Krasjes rond autohandvatten voorkomen

Tijdens het wassen van de auto kan het gebruik van een ruwe spons of een vuile doek microkrasjes veroorzaken. Deze kleine krassen zijn in eerste instantie vaak niet met het blote oog zichtbaar, maar kunnen op termijn de glans van de lak aantasten. Het is belangrijk om bij het wassen en onderhouden van de auto zachte materialen te gebruiken die geschikt zijn voor de auto. Ringen, armbanden, gespen van tassen of zelfs vingernagels kunnen tegen de lak schuren. Vooral bij haast kan dit snel leiden tot zichtbare krasjes. Het advies is wat dit betreft eenvoudig: wees voorzichtig bij het openen van de auto.

Beschermfolie voor autohandvatten

Er bestaan speciale beschermfolies voor deurklinken van auto's. Dit is eenvoudig zelf aan te brengen. Kies wel voor kwaliteitsvolle folie die geen resten achterlaat. Deze folies zijn ontworpen om de lak rond de handvatten te beschermen tegen krassen die worden veroorzaakt door nagels, sleutels of andere scherpe voorwerpen. Dergelijke folies zijn helder en dun, waardoor ze nauwelijks zichtbaar zijn en de esthetiek van de auto niet verstoren. Bij het aanbrengen van deze folie is het belangrijk dat het oppervlak schoon en droog is om luchtbellen te voorkomen. Het is een betaalbare en effectieve oplossing om de lak van de auto in topconditie te houden.

Bestaande krasjes aanpakken

Als er toch krasjes zijn ontstaan, is polijsten vaak de beste methode om dit aan te pakken. Je kunt de auto zelf polijsten of dit overlaten aan een specialist. Indien je de auto zelf wilt polijsten, is het belangrijk om de auto vooraf goed schoon te maken en een kwaliteitsvol polijstmiddel aan te brengen. Je kunt ook een polijstmachine gebruiken. Over het algemeen is het echter niet aan te raden om de auto zelf te polijsten. Voor het beste resultaat kun je dit beter overlaten aan een specialist, bijvoorbeeld Wondercar. Zij polijsten auto na auto en hebben hier erg veel ervaring mee. Ze kunnen meestal de autolak lokaal herstellen zonder dat compleet herspuiten noodzakelijk is.

Wondercar gebruikt een methode waarbij, afhankelijk van de diepte van de kras en de dikte van de lak, beoordeeld wordt of er geschuurd dient te worden. Ze beginnen met een schurend polijstmiddel en eindigen met een fijne afwerkingspolish, wat de originele glans van de lak herstelt. Dit proces is bijzonder effectief als de microkrasjes alleen de laklaag en niet de onderliggende verf hebben beschadigd.