DEN HELDER - De naam van het nieuwe bevoorradingsschip van de marine is bekend: het Combat Support Ship gaat ‘Zr.Ms. Den Helder’ heten. Dat maakte de staatssecretaris van Defensie Barbara Visser vrijdag bekend bij de onthulling van het model van het schip bij het Maritiem Research Instituut (MARIN) in Wageningen.

Het was de eerste keer dat er zoveel te zien was van het nieuw te bouwen marineschip. Staatssecretaris Barbara Visser was samen met de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer en de Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Rob Kramer aanwezig bij het MARIN in Wageningen om het model van het nieuwe marineschip te onthullen.In het grootste golfbassin van Nederland voer de vice-admiraal het nieuwe marineschip op een groot scherm in een 3D-simulatie de haven van Den Helder binnen. Direct hierna kwam het fysieke model van zo’n 8 meter lang het golfbassin binnengevaren tijdens een spectaculaire lichtshow.

Zr.Ms. Den Helder
Als klap op de vuurpijl meldde staatssecretaris Visser dat zij de naam bekend mocht maken van de nieuwe tanker. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de marine dat een oorlogsschip de naam Den Helder krijgt. “Dat doet recht aan de samenwerking tussen de stad en de marine” aldus Visser. De keuze voor de naam past binnen een traditie waarbij oorlogsschepen de naam van Nederlandse steden krijgen.Bovendien speelt er ook een belangrijke symbolische overweging mee, zo lichtte Visser toe. “De stad Den Helder is voor alle Nederlandse, en voor enkele Belgische, oorlogsschepen de logistieke thuisbasis. Bij operaties op zee zal het bevoorradingsschip met die naam dezelfde logistieke steun gaan bieden.”

Combat Support Ship
Het Combat Support Ship is een nieuw bevoorradingsschip voor de Koninklijke Marine. Het schip voorziet andere marineschepen op zee van brandstof, munitie en goederen. Nederland beschikt straks naast Zr.Ms. Karel Doorman over een tweede schip dat deze taken kan uitvoeren. De nieuwe tanker is vanaf 2023 operationeel inzetbaar voor de marine en wordt door Damen Schelde Naval Shipbuilding gebouwd. Het schip is het eerste nieuwe marineschip in een reeks nieuwbouwprojecten. De komende jaren vervangt Defensie onder meer haar mijnenjagers, m-fregatten en onderzeeboten.