DEN HELDER - Nog even en dan gaan we weer naar de stembus voor een nieuw gemeentebestuur. Tenminste: u gaat toch ook? Uiteraard hopen wij van wel, want uw stem kan invloed hebben op het dagelijkse leven van de komende vier jaar. Zo’n kans laat u toch niet lopen?

In de periode tot aan 21 maart informeren wij u via een serie artikelen op de Stadsnieuwspagina over het belang en de regeles rond de komende gemeenteraadsverkiezing. Wij vertellen u wat een gemeenteraad doet en waarom het belangrijk is dat u gaat stemmen. En wat u moet weten om te kúnnen stemmen. Wij laten u kennismaken met lijsttrekkers en laten de ambassadeurs aan het woord (zie het artikel hiernaast). En natuurlijk leest u over de uitslag. Vandaag deel 2: heeft stemmen (wel) zin?

Natuurlijk horen wij de geluiden ook: stemmen heeft geen zin, de politiek luistert toch niet. Het maakt allemaal niks uit. Het is de uitroep van gedesillusioneerde kiezers Maar is dat wel zo? Heeft stemmen geen zin?

Besluiten raken iedereen

Gemeenten hebben er de laatste jaren ontzettend veel verantwoordelijkheden bij gekregen. De besluiten die de gemeenteraad neemt hebben direct invloed op uw dagelijkse leven: denk aan beslissingen over zorg en welzijn, werkgelegenheid, onderwijs, openbare orde, cultuur, woningbouw. Niet alle onderwerpen zijn voor iedereen op hetzelfde moment van belang, maar het zijn allemaal zaken waarmee je uiteindelijk een keer te maken krijgt. Over al die onderwerpen kunt u inspreken als ze aan de orde komen tijdens vergaderingen van de raad en de raadscommissies. U kunt ook altijd rechtstreeks met raadsleden en/of wethouders het gesprek aangaan. Zo heeft u indirect invloed op wat er in Den Helder gebeurt.

Hét moment

Maar op één moment heeft u de meeste kans om u uit te spreken over hoe het gemeentelijke beleid er uit zou moeten zien: bij de verkiezing van de nieuwe gemeenteraad. Dan kiest u voor de partijen die het de komende jaren voor het zeggen hebben in Den Helder. Voor de mensen die u gaan vertegenwoordigen, die namens u beslissingen nemen. Dit jaar is 21 maart hét moment om ervoor te zorgen dat uw mening echt wordt gehoord. U kunt er met uw stem voor zorgen dat er veranderingen plaatsvinden in Den Helder. Of dat juist alles bij het oude blijft omdat u het prima vindt zoals het nu gaat. Uw stem kan zelfs de kleinste partij de gemeenteraad in helpen. Natuurlijk, één stem maakt niet het verschil want de meeste stemmen gelden. Maar wat als iedereen zo denkt?

Keuzes

Er zijn diverse partijen die aan de komende verkiezingen meedoen. Ook nieuwe. Nu zal er waarschijnlijk nooit een partij zijn waarmee u het op alle punten eens bent. Maar er is er altijd wel een die redelijk aansluit bij uw eigen ideeën. In ieder geval is er keus genoeg Zoek er een die het meest overeenkomt met uw standpunten. Het kost misschien moeite om u te verdiepen in wat al die partijen voorhebben met Den Helder, maar het is wel belangrijk er eens voor te gaan zitten. Ga bijvoorbeeld naar hun websites en neem de standpunten door. Praat erover met anderen. U hoeft hun advies niet te volgen, maar zij kunnen wel een beeld schetsen over hoe zij tot een keuze komen.

Ziet u door de bomen het bos niet meer? Dan kan de Stemwijzer u helpen bij de keuze voor een politieke partij. De Stemwijzer kunt u vanaf half februari online invullen. Ook stellen wij op de gemeentelijke Stadsnieuwspagina binnenkort de partijen en de belangrijkste thema’s uit hun verkiezingsprogramma’s aan u voor.

Wees niet onverschillig

Twijfelt u, of bent u teleurgesteld in de politiek? Stem dan toch. Als je thuisblijft, heb je alleen negatieve invloed. Dan steun je misschien de partij op wie je, als je wél had gekozen, niet was uitgekomen. Wie niet stemt laat de beslissingen over wat er in de gemeentegebeurt aan anderen over.

Het heeft dus echt zin om naar de stembus te gaan. Weest niet onverschillig: als je van Den Helder houdt, dan ga je stemmen