DEN HELDER - Nederland is een gerespecteerd voetballand. De Eredivisie behoort bij de top 6 van de beste voetbalcompetities in Europa. Door het succes van Feyenoord en AZ zet Nederland zich weer op de kaart. Ajax is onder Alfred Schreuder de groepsfase van de Champions League niet doorgekomen. John Heitinga wist de Amsterdammers ook niet langs Union Berlin te leiden in de Europa League. PSV werd ook al snel uitgeschakeld. Feyenoord en AZ zijn als enige over op Europees niveau.

Voetbal kijken is niet het enige wat veel wordt gedaan in Nederland. Gokken op voetbal is al tientallen jaren populair, maar sinds de legalisering van online gokken zijn er veel meer mogelijkheden. Spelers hebben keuze uit bookmakers, weddenschappen en nog veel meer.

Feyenoord in de Europa League

Feyenoord heeft het naar de kwartfinale geschopt van de Europa League. Vorig seizoen stond de club nog in de finale van de Conference League. Onder Arne Slot wordt het niveau dit jaar een stuk omhoog getild. De Rotterdammers hebben het duel met Shakhtar Donetsk overtuigend in eigen huis gewonnen. Het heenduel eindigde nog in 1-1, maar in De Kuip werd het 7-1 voor Feyenoord.

De tegenstander in de kwartfinale is AS Roma. Dit is niet de eerste keer dat de twee tegen elkaar spelen. Vorig seizoen won AS Roma de finale van de Conference League van Feyenoord. Dat was de eerste ontmoeting sinds de strijd in 2015 in de Europa League. Die wedstrijden zijn ze vooral in Rome nog niet vergeten.

Geen Feyenoord-fans in Rome

Tijdens de wedstrijd van 2015 hebben de Feyenoord supporters de Barcaccia-fontein, ofwel Fontana della Barcaccia, beschadigd. De eerste wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel, maar de club uit Rome wist het duel in De Kuip uiteindelijk met 1-2 te winnen. De Feyenoord supporters die meegereisd waren naar Rome hebben de stad flink overhoop gegooid. De burgemeester van Rome ziet dat niet nog een keer zitten. De burgemeester heeft bij het Ministerie van Binnenlandse zaken in Spanje gepleit voor een verbod op Feyenoord-fans dit seizoen.

AZ in de Conference League

Ook AZ staat in de kwartfinale, maar dan van de Conference League. De Alkmaarders doen het niet alleen goed op Europees niveau, maar hebben zich ook in de Eredivisie bewezen. Ze doen nog volop mee aan de titelrace van dit seizoen. AZ speelde tegen Lazio Roma in de achtste finales van de Conference League. Beide wedstrijden wisten ze met 2-1 te winnen.

De volgende tegenstander is Anderlecht. AZ stond al een keer eerder tegenover de Belgen. Dit was in 2012 tijdens de Europa League. Toen won AZ beide duels met 1-0. Als dit weer lukt dan staan de Alkmaarders in de halve finale van het toernooi. Teams die ze daar tegen kunnen komen zijn KAA Gent, West Ham, Basel, Nice, Lech Poznań en Fiorentina. AZ maakt een hele goede kans om de finales te bereiken. Als ze hetzelfde niveau van dit seizoen aanhouden, is de club heel moeilijk te verslaan. Feyenoord heeft lastigere tegenstanders in het vooruitzicht zoals Manchester United.