DEN HELDER - Het leggen van een nieuwe PVC vloer of laminaat vloer kan een bevredigend project zijn dat je huis transformeert. Of je nu een doe-het-zelver bent of een professional, hier zijn enkele waardevolle tips om ervoor te zorgen dat het leggen van je vloer soepel verloopt en het eindresultaat prachtig is.

1. Bereid de ondergrond voor


De basis van een succesvolle installatie is een goed voorbereide ondergrond. Zorg ervoor dat de ondervloer schoon, droog en vlak is voordat je begint met het leggen van je PVC of laminaat vloer. Repareer eventuele scheuren of oneffenheden om een egale basis te creëren.

2. Acclimatiseer de vloerdelen

Laat de PVC of laminaat vloerdelen 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar ze zullen worden geïnstalleerd. Dit zorgt ervoor dat de vloer zich aanpast aan de temperatuur en vochtigheid van de ruimte, waardoor krimp of uitzetting na de installatie wordt geminimaliseerd.

3. Gebruik de juiste gereedschappen

Zorg ervoor dat je over de juiste gereedschappen beschikt voordat je begint. Dit omvat een zaag, meetlint, potlood, afstandhouders, lijmkam, hamer, aanslagblok, en een kniebeschermer om comfortabel te kunnen werken.

4. Lees de installatie-instructies

Neem de tijd om de installatie-instructies van de fabrikant grondig te lezen voordat je begint. Bij het laminaat kopen in de winkel of online kun je naar de bijbehorende handleiding vragen. Elke PVC of laminaatvloer kan specifieke vereisten hebben, zoals het type lijm of klikverbindingssysteem dat wordt aanbevolen.

5. Kies de juiste installatiemethode

Afhankelijk van het type PVC of laminaatvloer dat je hebt gekozen, kun je kiezen tussen verschillende installatiemethoden, zoals lijmen, klikken of zwevend leggen. Zorg ervoor dat je de juiste methode kiest die geschikt is voor je vloer en de ruimte.

6. Begin met een rechte lijn

Bij het leggen van de eerste rij vloerdelen is het essentieel om een rechte lijn te creëren. Dit dient als referentiepunt voor de rest van de installatie. Gebruik een slaglijn of een rechte lat om ervoor te zorgen dat de eerste rij perfect recht is.

7. Houd rekening met uitzettingsvoegen

PVC en laminaat vloeren kunnen uitzetten en krimpen als reactie op veranderingen in temperatuur- en vochtigheid. Zorg ervoor dat je voldoende uitzettingsvoegen laat langs muren, deuren en andere vaste objecten om deze bewegingen op te vangen.

8. Controleer tussentijds

Controleer regelmatig of de vloerdelen goed sluiten en geen openingen hebben. Gebruik een hamer en aanslag om de delen voorzichtig aan te tikken indien nodig. Een nauwkeurige installatie zorgt voor een mooi eindresultaat.

9. Afwerking en afwerkranden

Na het leggen van het grootste deel van de vloer, installeer je de afwerkranden en plinten om een nette en afgewerkte uitstraling te creëren. Zorg ervoor dat deze stevig zijn bevestigd en goed passen bij de vloer.

10. Professionele hulp indien nodig

Als je twijfelt over je installatie vaardigheden of als de ruimte te complex is, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen. Een ervaren installateur kan ervoor zorgen dat de vloer perfect wordt gelegd.

Met deze tips kun je met vertrouwen beginnen aan het leggen van je nieuwe PVC of laminaat vloer. Een zorgvuldige voorbereiding en aandacht voor detail zullen leiden tot een vloer die er niet alleen prachtig uitziet, maar ook lang meegaat.