DEN HELDER - De Visbuurt staat op woensdagavond 21 maart en dinsdagmiddag 3 april centraal in School 7.

In 1975 werd de naam Visbuurt pas officieel bij de vaststelling van het bestemmingsplan. Die naam was uiteraard al veel langer ingeburgerd, maar haar oude naam Nieuwstad was toen bij velen onbekend. Nieuwstad, haar naam die al twee eeuwen oud is. Twee eeuwen geschiedenis, van bloeiende havenstad tot verguisde woonwijk. Gesloopt en weer opgebouwd. Havenwerkers, vissers, en vletterlieden. Kerken, cafés en heel veel zelfstandige ondernemers. In de jaren zeventig van de vorige eeuw opnieuw bedreigd met sloop. Georganiseerd verzet en gerehabiliteerd, en daarmee toen het voorbeeld voor inspraak en stadsvernieuwing in Nederland.

Over de spreker

Ko Minneboo weet er ‘alles’ van. Het is de wijk waar hij is opgegroeid en die vanaf het begin mede door zijn voorouders is opgebouwd. In die jaren 70 was Ko bestuurslid van de Belangenvereniging Visbuurt. Door zijn werk bij RWS vertrok hij in 1975 uit Den Helder. Al weer een aantal jaren terug in Den Helder neemt hij het publiek, mede aan de hand van fotomateriaal en tekeningen uit de beeldbank van de Helderse Historische Vereniging, mee naar een wellicht onbekende historie, maar waarschijnlijk ook een feest van herkenning.

Presentatie Visbuurt in School 7, Keizersgracht 94 in Den Helder, woensdag 21 maart aanvang 19.30 uur, dinsdag 3 april aanvang 14.00 uur, toegang € 3,50 inclusief koffie/thee. Aanmelden via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balie.