DEN HELDER - Tijdens de Dag van de Leerplicht staan wij stil bij het recht op onderwijs in ons land. Elk jaar besteden we extra aandacht aan dit onderwerp. Dit jaar in de vorm van een prijsvraag voor de groepen 8 van het primair onderwijs.

Het team leerlingenzorg van de afdeling Sociaal Domein bedacht de volgende opdracht: maak een dicht/verhalenbundel met de titel ‘Waarom is school leuk’.

Winnaars

De leerlingen van de Koningin Julianaschool hadden een vlaggetjesslinger gemaakt met allemaal gedichtjes en verhaaltjes. Op de achterkant stond DAG VAN DE LEERPLICHT 2018. Hiermee wonnen ze de eerste prijs: een bon van 150 euro. De tweede prijs was voor De Dijk: een bon van 100 euro. Schooterduijn won de derde prijs van 50 euro. De prijzen werden door wethouder van onderwijs Trees Van der Paard overhandigd aan de winnaars. Daarnaast heeft iedere leerling van de deelnemende klassen een klein presentje gekregen en was er taart voor de docenten.

Schooluitval terugdringen

Dit jaar viel de Leerplichtdag op donderdag 15 maart 2018. Doel van deze dag is om de leerplicht onder de aandacht te brengen bij leerlingen, ouders, scholen en andere betrokkenen. In Nederland is het recht op onderwijs goed geregeld. Volgens de huidige leerplichtwet moeten kinderen en jongeren verplicht naar school vanaf hun 5e tot en met het schooljaar waarin ze 16 jaar worden. Daarna volgt nog een kwalificatieplicht tot hun 18e jaar. Hiermee willen we zoveel mogelijk jeugd voorzien van bagage om later zelfstandig en zelfredzaam in het leven te staan.

Toch zijn er nog steeds jongeren die zonder diploma of startkwalificatie van school gaan. Door tijdens de Dag van de Leerplicht meer bewustzijn te creëren en jongeren te stimuleren door te zetten, willen we schooluitval terugdringen.