Als ondernemer kun je aansprakelijk worden gesteld voor verschillende soorten schade. Denk aan financiële schade door een beroepsfout, schade aan het materiaal van een opdrachtgever of misschien verwond je zelfs onopzettelijk iemand onder werktijd. Voor al deze zaken kun je een dure aansprakelijkheidsstelling verwachten. Soms gaat het om zulke grote sommen geld, dat het einde oefening voor het bedrijf is.


Aansprakelijkheidsverzekeringen dekken verschillende risico’s af

Met aansprakelijkheidsverzekeringen kunnen bedrijven de risico’s van een aansprakelijkheidsstelling afdekken. Je verzekert je bijvoorbeeld tegen financiële schade, materiële schade of tegen letsel. Het gaat altijd om een dekking tegen de schade van een ander. Je kunt schade aan jezelf of aan je bedrijf dus niet verzekeren met dit type verzekeringen. Het is goed om te weten dat de ene aansprakelijkheidsverzekering de andere niet is. Alle verzekeringen bieden voor verschillende zaken een dekking.

Zo heb je bijvoorbeeld de beroepsaansprakelijkheidsverzekering en de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Voor bijvoorbeeld leden van een Raad van Toezicht is er zelfs een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Wat dekken al deze verzekeringen eigenlijk?

Wat dekt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)?

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zorgt ervoor dat je verzekerd bent als je materiële schade of letselschade veroorzaakt aan een derde partij, terwijl je aan het werk bent. Stel dat je een bedrijfspand hebt en dat je net de vloer hebt gedweild. Het is erg glad, maar je bent vergeten het bordje neer te zetten dat de vloer nat is. Een klant gaat onderuit en breekt een been. De klant kan een lange tijd niet werken en komt ook voor medische kosten te staan. Als bedrijf ben je daartegen verzekerd met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Let op: deze bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt geen schade die uit een beroepsfout voortkomt. Beroepsfouten zijn fouten die je maakt in het uitoefenen van je beroep. Denk aan een notaris die iets verkeerd vastlegt, een architect die een tekenfout maakt of een financieel adviseur die een bedrag verkeerd heeft uitgerekend. Deze gevallen zijn niet gedekt onder deze verzekering.

Moet je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten als je al een AVB hebt?

Dat brengt ons bij de volgende vraag: moet je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten als je al een AVB hebt? Het is niet verplicht, en je moet niets. Tenzij je een beroep uitoefent, waarbij je je verplicht moet verzekeren. Maar verstandig is het in ieder geval. Schade door een beroepsfout is altijd ontzettend duur. Bedrijven zonder verzekeringen kunnen in grote financiële problemen komen door een aansprakelijkheidsstelling. Dat wil je zeker voorkomen.

Daarom is het een goed idee om zowel een beroepsaansprakelijkheidsverzekering als een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze zijn er ook voor zzp’ers.