We krijgen er allemaal mee te maken: de dood. Als iemand komt te overlijden, is dat een ingrijpende gebeurtenis. Veel tijd heb je aan het begin niet om te rouwen, omdat je namelijk heel veel dingen moet regelen. Als je hier nog geen ervaring mee hebt, kan dit overweldigend zijn. Vandaar dat we je in dit artikel uitleggen wat je allemaal moet doen en regelen wanneer iemand komt te overlijden. Als je een aantal dingen op tijd regelt, dan kun je er zeker van zijn dat je veel werk uit handen kunt geven.
Iemand is net overleden; wat nu?
Stel, iemand is terminaal en het is een kwestie van dagen, misschien zelfs uren voordat deze persoon komt te overlijden. Wat te doen als de persoon eenmaal overleden is? Ten eerste moet je contact opnemen met je huisarts. Deze moet namelijk de dood van de persoon vaststellen. Is dit gebeurd, dan kun je contact opnemen met de verzekeraar van de overledene. Als er namelijk een uitvaartverzekering afgesloten is, dan kun je via je verzekeraar iemand laten komen die de uitvaartzorg voor zijn of haar rekening neemt. Deze persoon kan je nabestaanden helpen met het uitzoeken en regelen van een kist. Je kunt er ook voor kiezen om in een lijkwade opgebaard te worden. Daarnaast regelt de uitvaartondernemer alles wat nodig is om de afscheidsdienst in goede banen te leiden. Je nabestaanden mogen helpen met regelen, maar wanneer ze hier niet toe in staat zijn, kan de uitvaartondernemer hen al het werk uit handen nemen.
Hoe ziet de afscheidsdienst eruit?
Als iemand is overleden, is het gebruikelijk om een afscheidsdienst te organiseren. Dat kan in een kerk zijn wanneer je Christelijk opgevoed bent, maar je kunt ook een ceremonie in een dorpshuis houden. Wil je graag gecremeerd worden, dan kun je ook in de aula van het crematorium een afscheidsdienst houden. De bezoekers kunnen daar komen om je nabestaanden te condoleren. De dienst in de kerk volgt vaak een vast programma, een dienst op een andere locatie kun je vormgeven zoals de nabestaanden het willen. Draai bijvoorbeeld je favoriete muziek, of laat foto’s zien op een groot scherm. Je kunt samen herinneringen ophalen, of op een andere manier stilstaan bij het leven van de overledene. Je kunt na afloop kiezen om een drankje aan te bieden. Je kunt het ook bescheiden houden en eindigen met een kopje koffie en cake.
Wil je begraven of gecremeerd worden?
Je kunt begraven of gecremeerd worden. In het eerste geval is het nodig dat je een graf reserveert. Dit kun je het beste zo snel mogelijk doen, zeker wanneer je op een speciale plek begraven wilt worden. Kies je voor een crematie, dan kun je aangeven of je ergens uitgestrooid wilt worden of dat je as bewaard moet blijven in een urn. Zet daarom altijd je laatste wensen op papier zodat je nabestaanden weten hoe je je afscheid voor je zag. Dat scheelt hen veel werk.