DEN HELDER - 2019, het klinkt nog ver weg, maar als u iemand kent die flink in het zonnetje gezet mag worden dan dient uw aanvraag voor een Koninklijke onderscheiding uiterlijk 15 juli 2018 bij ons binnen te zijn!

De procedure om iemand voor te dragen kent namelijk heel wat spelregels en neemt aardig wat tijd in beslag.

Wie kunt u voordragen?

Denk bijvoorbeeld aan iemand die zich al jarenlang vrijwillig inzet voor allerlei doelen. Zoals een penningmeester van de tennisclub die al jaren de verenigingskas beheert of een vrijwilliger die er voor zorgt dat kinderen kunnen spelen in de speeltuin. De chauffeur die zich dagelijks vrijwillig inzet voor het gehandicaptenvervoer. Het zijn maar enkele voorbeelden van mensen die zich met hart en ziel inzetten voor de medemens. Zonder eigenbelang en vaak in alle bescheidenheid. Met hun jarenlange belangeloze inzet vormen zij het cement van de samenleving. Iedereen die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de samenleving kan in aanmerking komen voor een lintje, of Koninklijke Onderscheiding zoals de officiële naam luidt. U kunt ook een lintje aanvragen voor iemand die iets gedaan heeft wat belangrijk is voor de samenleving, zoals grensverleggend wetenschappelijk onderzoek of een vernieuwende manier van ondernemen. En weet u zeker dat degene voor wie u een lintje aan wil vragen dit zal waarderen?

Wat zijn de criteria voor toekenning?

Iemand krijgt niet zomaar een lintje. Hij of zij moet zich langdurig, intensief en op bijzondere wijze hebben ingezet voor de samenleving en u moet de verdiensten kunnen aantonen. De kandidaat moet aan onderstaande criteria voldoen:

  • Tenminste 15 jaar maatschappelijk actief in vrijwilligerswerk of bijzondere of zeer uitzonderlijke verdiensten in de werkkring dat voor de samenleving veel betekent.
  • Langdurige en intensieve inzet: aan het vrijwilligerswerk moet minstens 6 à 7 uur per week worden besteed.
  • De bijzondere verdiensten van de kandidaat moeten nog actueel zijn en niet te ver in het verleden liggen.

Hoe vraagt u een lintje aan?

Wilt u een lintje voor iemand aanvragen, dan is het verstandig om eerst contact op te nemen met Bureau Kabinet van de gemeente Den Helder. Zij kunnen in grote lijnen aangeven of de verdiensten bijzonder genoeg zijn voor een Koninklijke onderscheiding. Ook wordt precies uitgelegd hoe u te werk moet gaan. Voorts kunt u dan een voorstel indienen. Hiervoor is een speciaal formulier beschikbaar. Dit kunt u downloaden via de website www.lintjes.nl. of opvragen bij Bureau Kabinet via telefoonnummer 0223-678164 of via e-mailadres: kabinet@denhelder.nl. Wanneer u het op prijs stelt, kunt u ook een afspraak maken om de aanvraag door te spreken.

Verzenden

Een volledige aanvraag, inclusief alle bijlagen, kunt u sturen naar:

Gemeente Den Helder
Bureau Kabinet
Postbus 36
1780 AA DEN HELDER

Stuur indien mogelijk ook alle stukken naar kabinet@denhelder.nl

Bijzondere gelegenheid

U kunt ook kiezen voor een ander uitreikmoment. Lintjes kunnen het hele jaar door worden uitgereikt. Er moet dan wel sprake zijn van een bijzondere gelegenheid die verband houdt met de verdienstelijke activiteiten. Als u een aanvraag wilt doen voor een uitreiking voor een bijzondere gelegenheid, dan moet u de aanvraag minimaal zes maanden voor de gewenste uitreikingsdatum ingediend te worden.