DEN HELDER - De Eredivisie is de hoogste competitie bij het mannenvoetbal in Nederland. De Eredivisie staat nationaal en internationaal bekend als een spannende competitie met veel doelpunten.


De hoogste tijd dus om de beste wedstrijden van het seizoen 22/23 voor je op een rijtje te zetten. Waren er verrassende uitslagen? Bij welke wedstrijden werden er veel doelpunten gescoord? Welke teams hebben ons tot dusver verrast, in goede of slechte zin?

Excelsior – SC Cambuur
Mensen die genieten van Eredivisie-weddenschappen en die op SC Cambuur hadden gewed kwamen misschien van een koude kermis thuis. De wedstrijd Excelsior - SC Cambuur op 19 maart was een doelrijke wedstrijd, want deze eindigde met 4-1 voor Excelsior. Deze 4 doelpunten vielen al in het eerste half uur, en hoewel SC Cambuur in de tweede helft toch nog een tegendoelpunt wist te scoren mocht het niet meer baten.

Dit was enigszins onverwachts, omdat Excelsior de vorige acht wedstrijden verloren had. Er moest dus absoluut iets gebeuren volgens de Rotterdamse club. Deze overwinning zette zoden aan de dijk, want Excelsior steeg naar plek 15 op de ranglijst.

Ajax – Feyenoord
Ook De Klassieker vond plaats op 19 maart. Omdat er tussen Ajax en Feyenoord een hoop rivaliteit bestaat is dit volgens sommigen de belangrijkste wedstrijd van de Eredivisie, ongeacht de stand op de ranglijst.

De wedstrijd eindigde met een overwinning voor Feyenoord. Hoewel het op een gegeven moment 2-2 stond en Ajax dus de kans had om er nog 3-2 van te maken, was het uiteindelijk Feyenoord die in de 87e minuut het winnende doelpunt maakte.

Feyenoord, die in 2017 voor de laatste keer kampioen werd, staat nu op kop op de ranglijst.

Ajax – PSV
De wedstrijd Ajax – PSV op 6 november 2022 was met 1.510.000 kijkers de beste bekeken wedstrijd ooit. De wedstrijd eindigde met een overwinning van 1-2 voor PSV, en daarmee stond PSV een tijd aan kop op de ranglijst.

Het was dan ook een spannende wedstrijd, want Lorenzo Lucca maakte aan het einde van de wedstrijd toch nog een doelpunt. Het bracht Ajax geen overwinning meer, maar het was wel het eerste doelpunt dat de Italiaan voor Ajax scoorde.

Vitesse – AZ
Er werd verwacht dat de wedstrijd Vitesse – AZ op 3 maart een spannende wedstrijd zou worden, omdat het alle kanten op kon. Beide teams hadden immers wisselvallig gespeeld eerder dit seizoen.

Vitesse was het seizoen erg slecht begonnen, maar maakte na de overname door Cocu toch een inhaalslag. AZ behaalde ook erg wisselvallige resultaten, en was niet sterk in de verdediging. De voetbalclub in de laatste vijf wedstrijden maar liefst negen doelpunten tegen.

De wedstrijd eindigde uiteindelijk met een overwinning voor AZ, met 1-0.

FC Volendam – FC Emmen
Er was misschien wel net zoveel anticipatie voor de wedstrijd FC Volendam tegen FC Emmen. Een overwinning zou voor beiden namelijk veel betekenen, omdat er voor FC Emmen maar twee punten verschil zat tussen de ploegen in de nacompetitie. Volendam was veilig.

Volendam behaalde eerder een aantal mooie overwinningen, maar werd ook een paar keer verslagen. Tegelijkertijd heeft de club te maken met wat problemen binnen het bestuur. FC Emmen won slechts drie wedstrijden, maar speelde ook negen keer gelijk. De club had het wel echt nodig om wedstrijden te winnen.

Uiteindelijk ging FC Volendam er met 3-1 met de overwinning vandoor.

Ajax – NEC
Ook Ajax – NEC op 5 maart beloofde een spannende wedstrijd te worden, omdat beide teams goed op dreef waren dit seizoen. Ajax verloor weliswaar van Union Berlin, maar dit is dan ook de tweede ploeg van de Bundesliga. Met Europa van de baan kon Ajax zich dus volledig op de Eredivisie concentreren.

NEC had echter tot dusver ook zeer goed gespeeld, want ze wonnen de twee voorgaande wedstrijden met 3-0 en hadden dit seizoen nog maar 22 goals tegen gekregen.

Het was uiteindelijk Ajax die het winnende doelpunt scoorde. De wedstrijd eindigde met 1-0.

FC Groningen – SC Heerenveen

Tot slot misschien wel de meest spraakmakende wedstrijd van het seizoen. Op 19 maart moest de wedstrijd FC Groningen – SC Heerenveen stilgelegd worden omdat supporters op de vuist gingen met hun eigen spelers.

Met nog tien minuten te gaan stond FC Groningen met 2-0 achter. Supporters wisten het veld te betreden, en op beelden is te zien hoe uitgehaald wordt naar Jetro Willems. De wedstrijd werd na een kwartier hervat, maar de stand bleef zoals dat het was.

En wat vind jij? Welke wedstrijd vond jij tot nu toe het spannendst?