JULIANADORP / DEN HELDER - In Julianadorp is de Geschutsbunker M219 geopend, in de hele Atlantikwall staan er maar twee bunkers van dit type. Ze zijn nooit in gebruikt geweest: de oorlog was namelijk al beëindigd voordat de bunkers af waren. Van binnen is hij enorm indrukwekkend! Bekijk de enorme ronde schacht in de bunker waar het geschut op zou komen te staan. De naastgelegen M219 is nu ook een uitkijkpunt met een prachtig uitzicht over de duinen, strand en zee.Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 25 mei is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden de bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting.


In Den Helder kunnen bezoekers terecht bij FL 250 Flakgruppenkommandostand ook wel bekend als de ‘Kroontjesbunker’, Hospitaalbunker 638 en het Beeldenfort. In Julianadorp is de Geschutsbunker M219 geopend.

Atlantikwall

De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een ruim 5000 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio’s. Den Helder werd in 1940 gebombardeerd, waarna een deel van de bevolking de stad verliet. Vanaf 1942 werden ruim 10.000 inwoners gedwongen hun huis te verlaten en werd Den Helder een groot ‘Sperrgebiet’.

Bunkerdag in Den Helder en Julianadorp

De FL 250 Flakgruppenkommandostand kreeg de bijnaam ‘Kroontjesbunker’ vanwege de vorm van de toren. Dit is de enige bunker van dit type in Nederland die nog intact is. Bezoekers kunnen de toren beklimmen voor een prachtig uitzicht over de duinen. In de bunker wordt alles verteld over hoe de gegevens van passerende vliegtuigen werden verzameld.

De Hospitaalbunker 638 Sani is een prachtige bunker waar je een grote collectie medisch gereedschap kunt bewonderen. De museumstukken laten bezoekers echt ervaren hoe een hospitaal er in de Tweede Wereldoorlog uit heeft moeten gezien.

Een nieuwe deelnemer dit jaar is het Beeldenfort. Een combinatie van kunst en architectuur. Het Beeldenfort is een bijzonder bouwwerk in de Stelling van Den Helder, met beelden van Maria Glandorf.

In Julianadorp is de Geschutsbunker M219 geopend, in de hele Atlantikwall staan er maar twee bunkers van dit type. Ze zijn nooit in gebruikt geweest: de oorlog was namelijk al beëindigd voordat de bunkers af waren. Van binnen is hij enorm indrukwekkend! Bekijk de enorme ronde schacht in de bunker waar het geschut op zou komen te staan. De naastgelegen M219 is nu ook een uitkijkpunt met een prachtig uitzicht over de duinen, strand en zee.

Bunkerdag landelijk

Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall zijn er naast de bunkerbezichtigingen door het hele land verschillende activiteiten voor jong en oud. Tijdens wandelingen en rondleidingen leer je de verhalen van de wijk en haar bewoners kennen. Acteurs tonen hoe het leven er in en rond de bunkers aan toe ging. Historische voertuigen vervoeren de bezoekers tussen de verschillende bunkerlocaties. Filmvertoningen met historisch beeld brengen ons terug naar voorbije tijden. Bekijk de website voor de locaties van de activiteiten. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis van ons land.


Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl. Tickets zijn op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties.