HUISDUINEN - Bovenop het hoogste punt van het oude walvisvaardersdorpje Huisduinen staat het spannende Fort Kijkduin. In de tijd van Napoleon in 1811 is het fort gebouwd en maakt onderdeel uit van de Stelling Den Helder, die de stad en de haven beschermt tegen vijanden. Vandaag de dag heeft het fort een historisch museum, een Noordzeeaquarium, een prachtig terras aan zee en een fenomenaal fortwachtershuisje waarin overnacht kan worden.


In de zomervakantie staan er leuke activiteiten op het programma bij Fort Kijkduin.

Aquarium

Het Noordzeeaquarium is afgelopen najaar verbouwd en bevat nu een moderne tentoonstelling: ‘Aanvallen & Verdedigen’! Hier leer je hoe (zee)dieren aanvallen en hoe ze zich verdedigen. Indrukwekkend is de 15 meter lange tunnel, waar de vissen niet alleen boven je, maar ook onder je zwemmen. Of neem een kijkje bij het grote walvisskelet van Chris de Potvis die in het bastion hangt.

Visvoerrondleidingen

Benieuwd wat er op het menu van de vissen staat? Een dierverzorger neemt je mee en vertelt je alles over de zeedieren. De voerrondleidingen zijn dagelijks te volgen, met uitzondering van de vrijdag.

Aanvang:

12:30 Doorloopbak of Wrakkenbak

14:30 Haaien en Roggen

15:30 Kleine dieren

Zelf vissen voeren!

Nét een voerpresentatie gemist? Je kunt het ook zelf proberen! Bij het aquarium staat een visvoerautomaat waar je voor €1,- per zakje wat garnalen of mosselen kunt kopen (zolang de voorraad strekt). Met dit visvoerzakje kun je de roggen, haaien of de dieren in de tunnel voeren. Hoewel haaien kleine scherpe tandjes hebben zijn het geen gevaarlijke dieren.

Rondleidingen

Tijdens de schoolvakanties kun je mee met een gids door het verleden van het fort. Elke donderdag en zaterdag start de rondleiding om 11:30 uur.

Om 13:30 uur op de donderdag en zaterdag is er een Duitstalige rondleiding.

Of ontdek het fort zelf! Dwaal door eeuwenoude tunnels en treed in de voetsporen van Napoleon! Beleef het allemaal in het spannendste fort van Nederland.

Fortenfestival

Fort Kijkduin sluit het seizoen af op zaterdag 2 september met Fortenfestival. Het gehele fort komt hierbij tot leven! Franse soldaten, wasvrouwen en bedelaars lopen deze dag door het fort rond. Er zijn veel (kinder)activiteiten te beleven zoals boogschieten, kanonschieten, buksschieten en nog veel meer historische gezelligheid.

Fort Kijkduin is in de zomervakantie dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur.

Tot ziens in het spannendste fort van Nederland!