DEN HELDER - In het tweede kwartaal van 2020 gaat de gemeente Den Helder acht bushaltes toegankelijker maken voor de reiziger. Wie met bijvoorbeeld een kinderwagen of rolstoel de bus in wil kan dan gelijkvloers van de halte de bus instappen. Van de 125 bushaltes in onze gemeente is nu al ongeveer de helft op deze manier aangepast. Ook zijn bij een aantal bushaltes geleidelijnen voor slechtzienden aangebracht: een voorbeeld van zo’n bushalte ligt op het busstation in de stad.

Zes van de aan te passen bushaltes liggen in Julianadorp (2 Zuiderhaaks, 2 Breewijd, 2 Zuidwal). De resterende twee haltes die worden aangepakt liggen langs de Middenweg bij Triade. De provincie Noord-Holland subsidieert nu de aanpassing van deze acht veel gebruikte haltes. Bij een herinrichting van de weg nemen we als gemeente ook altijd een aan te passen bushalte mee in het werk.

Verlengen haltes
De bestaande haltes worden langer gemaakt. Zo kunnen de bussen beter langs de verhoogde band stoppen en is er geen hoogteverschil tussen de bus en de bushalte zelf. Bij een paar haltes in Julianadorp gaat dit ten koste van een stukje groenaanplant en/of gras. In enkele gevallen moet een lantaarnpaal naar een andere plek. Voor de haltes bij Triade is het nodig een aantal parkeerplaatsen op te offeren. De gehandicaptenparkeerplaats blijft hier bestaan, maar schuift een stukje op.

Toegankelijkheid voor iedereen
Iedereen moet op een zelfstandige wijze gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Dat staat zo in de Europese wet- en regelgeving. Daarom moeten alle bushaltes voldoen aan de normen voor toegankelijkheid. Na de afronding van de geplande werkzaamheden staat de teller van aangepaste bushaltes in deze gemeente op 70 stuks. Daarmee maken we weer een stap richting de 100%. We zijn er dus nog niet. Ook de komende jaren worden bushaltes aangepast.