DEN HELDER - Voor (aanstaande) ouders die het niet zo breed hebben zijn er babystartpakketten. Daarover heeft de gemeente en Stichting Babyspullen nu aanvullende afspraken gemaakt. Hierdoor kunnen meer baby’s in armoede een kansrijke start krijgen dan vroeger. Den Helder neemt 50 euro per pakket voor onze rekening. Op die manier kan de stichting meer doen voor de mensen die het nodig hebben.


Donderdag 23 februari 2023 heeft wethouder Peter de Vrij een babystartpakket uitgereikt aan twee Helderse verloskundigenpraktijken.

Het gaat om twee soorten pakketten: het eerste pakket is voor baby’s met maat 50/56 tot 62/68 en het tweede pakket is voor de wat oudere baby’s met maat 74/80 tot 86/92. Er zijn zowel jongens- als meisjespakketten. De totale waarde van het eerste babystartpakket is € 750,- en van het tweede babystartpakket ongeveer € 1.250,-.


Hulpverlener vraagt pakket aan

De samenstelling van de babyspullen bestaat onder andere uit kleding, verzorgingsproducten, speelgoed en beddengoed. Het eerste pakket kan alleen door een hulpverlener worden aangevraagd, zodat het terechtkomt bij de pasgeboren baby’s die dit het hardst nodig hebben. Het gaat om een hulpverlener van organisaties waar (aanstaande) ouders eigenlijk altijd mee in aanraking komen als zij zwanger zijn of een jong gezin hebben. Denk aan verloskundigen, kraamzorgorganisaties en de GGD. Het tweede pakket moet door de ouders zelf worden aangevraagd.

Eén op zes baby’s

Wethouder Peter de Vrij: “Landelijk worden één op dertien baby’s geboren in armoede. In Den Helder is dat één op de zes baby’s. Dat zijn ongeveer 80 baby’s per jaar. Vorig jaar werden slechts 59 pakketten in Den Helder uitgereikt aan jonge gezinnen, dat hadden er dus 160 kunnen zijn (per gezin twee pakketten). Elk kindje verdient een goede start, waar het wiegje ook staat. We willen op deze manier baby’s in armoede een kansrijke start geven. En stress bij jonge ouders verminderen.”

Stichting Babyspullen

Stichting Babyspullen zet zich in om de effecten van armoede op baby’s en jonge kinderen te verminderen. Dit doet zij door van ingezamelde, nieuwe en gebruikte babyspullen babystartpakketten te maken. Die geven zij gratis of tegen vergoeding van verzendkosten aan (aanstaande) minima-ouders, ouders met een inkomen rond het sociaal minimum, en ouders zonder sociaal vangnet die hen kan ondersteunen bij de aanschaf van de eerste babybenodigdheden. Nu de gemeente bijspringt betalen de gezinnen geen verzendkosten meer en kunnen meer pakketten worden geleverd in onze gemeente.

Stichting Babyspullen bestaat dankzij de inzet van vele vrijwilligers en giften (zowel financieel als in natura) van bedrijven en particulieren. Geld is vooral nodig om de organisatie draaiende te houden. Het gaat hierbij om huisvestings-, logistieke en kantoorkosten. Ook schaft de stichting nieuwe goederen aan. Bijvoorbeeld om hygiënische redenen of omdat er niet voldoende wordt gedoneerd.

Babyspullen inleveren

Er is in Nederland een netwerk van verzamelpunten waar men babyspullen kan inleveren. In Den Helder zijn er twee inzamelpunten: Geboortecentrum Den Helder & omstreken aan de
Lorentzstraat 63 en in Middelzand 2102 in Julianadorp. Het gaat vooral om babykleding tot en met maat 92/98. Maar beddengoed, verzorgingsproducten, luiers en flesjes zijn ook van harte welkom! Alles wordt gecontroleerd en daarna op maat gesorteerd. Met deze spullen vult de Stichting Babyspullen de babystartpakketten.

Wilt u meer weten? Kijk dan op www.stichtingbabyspullen.nl.