DEN HELDER - Wethouder Remco Duijnker van Den Helder Energieneutraal, opende woensdag 22 september jl. de tankinstallatie voor blauwe diesel. Dit gebeurde op de locatie van team Wijkbeheer, aan de Ambachtsweg. Met ingang van deze maand rijdt de vloot wagens van wijkonderhoud niet meer op gewone diesel maar op blauwe diesel. Dat scheelt jaarlijks 147.100 CO2-uitstoot ten opzichte van gewone diesel. Daarmee wordt de gemeente zelf ook stap-voor-stap steeds meer duurzaam.

Beter voor de luchtkwaliteit
Blauwe diesel is brandstof met een 90% lagere CO2-uitstoot. Het wordt gemaakt uit plantaardige afvaloliën: de plant heeft tijdens de groei al CO2 opgenomen uit de lucht. Blauwe diesel stoot ook nog eens 33% minder roet en fijnstof uit dan normale diesel. Dat maakt de brandstof beter voor de luchtkwaliteit in de stad. Blauwe diesel is wel duurder; ongeveer 20 cent per liter dan gewone diesel. Daar staat tegenover dat het zuiniger is in gebruik; ongeveer 10 procent ten opzicht van gewone diesel. Een ander groot voordeel: blauwe diesel kan zonder aanpassingen in de bestaande wagens worden gebruikt.

Beste oplossing voor nu

Remco Duijnker is blij met de tankinstallatie: "We weten nog niet wat de toekomst ons gaat brengen. Een aantal deelauto's van de gemeente is elektrisch en de eerste gebruikerservaringen zijn positief. Gemeente Den Helder kijkt uit naar de toepassing van groene waterstof, maar zover is de techniek nog niet. Met blauwe diesel kunnen we ons huidige wagenpark behouden. Het gaat toch om 28 wagens voor wijkbeheer, die we nu niet hoeven te vernieuwen. Ondertussen besparen we wel flink op de CO2-uitstoot met deze brandstof. Voor nu is het win-win.”

50.000 Liter per jaar
Op de gemeentewerf wordt jaarlijks 50.000 liter diesel getankt zodat team wijkbeheer alle uitvoeringswerk in Julianadorp en Den Helder kan uitvoeren. Met gewone diesel wordt er dan ruwweg 163.100 kilogram CO2 uitgestoten. Met de ingecalculeerde besparing is dat nog maar 15.700 kilogram. Naast het verduurzamen van de eigen mobiliteit, werkt de gemeente aan het verduurzamen van de straatverlichting (met led), de eigen kantoorlocaties en de gymzalen in eigen beheer.