DEN HELDER - CDA Tweede Kamerlid Agnes Mulder (woordvoerder Klimaat & Energie) zal vrijdag 13 maart aanwezig zijn bij de ondertekening van een overeenkomst over de mogelijke komst van een blauwe waterstoffabriek in Den Helder. In de overeenkomst spreken verschillende partijen zoals de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), de Gasunie, GasTerra, Port of Den Helder, de gemeente Den Helder en de provincie Noord Holland af om een verkenning uit te voeren naar de haalbaarheid van de aanleg van een grootschalige waterstoffabriek in Den Helder.


Blauwe waterstof is een energiebron waarbij CO2 die vrijkomt bij de productie wordt afgevangen en opgeslagen. Daarmee wordt voorkomen dat de CO2 vrijkomt in de atmosfeer. Waterstof dat op deze manier wordt geproduceerd heet blauwe waterstof en is klimaatneutraal.

Vervolgens bezoekt Agnes Mulder Cryoworld in Wieringerwerf. Daar worden leidingen en andere technieken voor waterstof voor de Olympische Spelen in Japan geproduceerd, maar ook onderdelen voor de deeltjesversneller in het Zwitserse Cern.

Naast Kamerlid Mulder zullen ook lokale en regionale CDA-vertegenwoordigers aanwezig zijn bij de werkbezoeken van vrijdag.