JULIANADORP - De inzending Gouden Zomen van ONS Julianadorp heeft Panorama Julianadorp gewonnen, een ontwerpprijsvraag om de wijk klaar te maken voor de toekomst. Dat maakte de jury vandaag bekend tijdens een online uitzending.
Het winnende team maakte voor Julianadorp een plan, geïnspireerd op de Japanse Kintsukuroi techniek: het repareren van gebroken keramiek met goud. Dit vanuit de overtuiging dat de sporen van breuk bijdragen aan de schoonheid van een voorwerp. Het team vertaalde dit naar Julianadorp: er liggen grote kansen wanneer de breuken die in het dorp zijn ontstaan weer onderdeel worden van het geheel. Klimaatverandering wordt aangegrepen voor verrijking van het landschap, onder meer door het water vast te houden in de duinen, waardoor deze een nieuwe functie krijgen.
Juryvoorzitter en Rijsbouwmeester Floris Alkemade: “Het team gebruikt de urgente wateropgave als een katalysator. Het terugbrengen van een watersysteem is een prachtige motor om andere opgaven aan vast te knopen. Dat is knap gedaan.”
Wethouder Heleen Keur, gemeente Den Helder: “De inzendingen hebben een rijkdom aan ontwerpen en oplossingen opgeleverd. Met uitdagende vergezichten, maar ook met concrete voorstellen voor morgen. We kunnen geïnspireerd verder met het Julianadorp van de toekomst.”
Panorama Julianadorp
Panorama Julianadorp vroeg eind 2019 architecten, landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen en andere creatieve denkers om een voorstel te maken voor logische verbindingen tussen de zee, de duinen, de oude dorpskern en Noorderhaven en - waar nodig – aantakkingen, zodat de tussenliggende bloemkoolwijken beter worden ontsloten. Een plan dat ervoor zorgt dat Julianadorp niet geïsoleerd in het landschap ligt, maar daar juist gebruik van maakt. De prijsvraag is uitgeschreven door een coalitie, die bestaat uit: de gemeente Den Helder, Woningstichting Den Helder, de vestiging Noorderhaven van ’s-Heeren Loo en ONS, een burgerinitiatief van elf sport- en culturele verenigingen. Deze ontwerpprijsvraag is een van de zeven prijsvragen van Panorama Lokaal, een initiatief van het College van Rijksadviseurs, in samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Aedes, Staatsbosbeheer en Architectuur Lokaal.