DEN HELDER - Plastic verpakkingen, blikjes, papier, flesjes, peuken, mondkapjes en ga zo maar door. Het is allemaal terug te vinden op straat en in de Helderse natuur. Dat is het gemeentebestuur een doorn in het oog en reden om te starten met een bewustwordingscampagne. Samen met De Helderse Vallei brengen we het onderwerp zwerfafval op allerlei manieren onder de aandacht bij onze inwoners. Doel is om de hoeveelheid zwerfafval te verminderen. Dit doen we door inwoners en bedrijven te stimuleren om van afval geen zwerfafval te maken.

Niet alleen de gemeente stoort zich aan zwerfafval. Ook bij de inwoners staat het hoog op de lijst van ergernissen. Bovendien is zwerfafval gevaarlijk voor dieren. Vogels die stikken in plastic, dieren die bekneld raken en zich snijden aan blik, een meeuw die rondvliegt met een mondkapje aan z’n poot.

Campagnebeeld
Blikje Bob, schil Sanne, peuk Petra en mondkap Mark zijn het gezicht van de Helderse campagne tegen zwerfafval. Ze zijn op zoek naar hun baasje, oftewel de afvalbak. Op deze uitingen staat een verwijzing naar De Helderse Vallei: daar is meer informatie over zwerfafval te vinden met een hoofdrol voor Bob, Sanne, Petra en Mark. Met deze beelden vragen we op verschillende momenten en plaatsen aandacht voor het normaal opruimen van eigen afval en het niet toe te voegen aan het zwerfafval.

Inwoners betrekken en aanspreken
We willen onze inwoners betrekken bij de, ook letterlijke, aanpak van zwerfafval. Dat gebeurt momenteel al door De Helderse Vallei in de vorm van educatie op scholen over dit onderwerp. Ook heeft een aantal scholen meegedaan met een tekenwedstrijd over zwerfafval. De winnende kunstwerken hangen vanaf half juli door de stad. Daarnaast begeleidt De Helderse Vallei en subsidieert de gemeente een groep zwerfafvalambassadeurs. Zij gaan regelmatig de straat op en de natuur in om zwerfafval op te ruimen.

Nieuwe activiteiten die we inzetten rond het thema zwerfafval zijn onder andere: in vier wijken een digitale schattenzoektocht (geocaching) waarbij deelnemers onderweg zwerfafval opruimen, een troeptrim-evenement, een opruimactie met kano’s op het water en nog een paar verrassingen.

Wethouder Peter de Vrij over de campagne: “Ik hoop zo dat door deze campagne onze inwoners en bezoekers weer wat bewuster met hun afval omgaan. Een schone straat, een nette stoep, natuur zonder blikjes en flesjes: het kan echt en zoveel moeite is het toch niet om je afval op te ruimen of mee naar huis te nemen als je geen afvalbak kan vinden? Het lijkt soms wel of we helemaal geen afvalbakken hebben staan in de openbare ruimte. Terwijl we bijna 400 bakken hebben staan én nog ongeveer 240 verzamelcontainers met zijklep voor klein afval. Mijn oproep aan alle inwoners: hou Den Helder en Julianadorp schoon! Geef Bob, Petra, Sanne en Mark een afvalbak en laat ze niet slingeren in de openbare ruimte.