DEN HELDER - Een recordaantal deelnemers uit Julianadorp en Den Helder schreven zich in voor de actie 'Win een Ton'. Maandag 27 mei ontving winnaar Jeroen Gödden uit Den Helder de eerste waterton uit handen van wethouder Peter van Diepen.

Precies 1.543 inwoners van gemeente Den Helder deden mee aan de Blauwgroen-campagne ‘Win een (regen-)ton!’ Deze week worden de overige vijf regentonnen verdeeld in onze stad. Duurzaamheidswethouder Peter van Diepen vond de regentonactie een groot succes: “Den Helder was de gemeente met de meeste inschrijvingen in Noord-Holland. Onze regentonnen komen dus heel goed terecht!”

Dol op de ton

Gemeente Den Helder stimuleert al langer het gebruik van de regenton. Een regenton vangt regenwater op dat anders in het riool zou verdwijnen. Dit water kan worden gebruikt voor het besproeien van de tuin, maar ook voor het wassen van de auto of het schoonmaken van tuingereedschap. Het gebruik van regenwater zorgt ervoor dat er minder vraag is naar gezuiverd drinkwater, dat scheelt in de portemonnee. Bovendien helpt het opvangen van regenwater in een regenton tegen overbelasting van het riool tijdens hevige regenval en kan bijdragen aan het voorkomen van lokale overstromingen.

Ook klimaatadaptatie en waterketen zijn winnaars

De 'Win een Ton'-actie werd georganiseerd door Samen Blauwgroen, een netwerkorganisatie van de achtentwintig gemeenten in het Noorderkwartier, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) en PWN. Samen werken zij aan klimaatadaptatie en een duurzame waterketen. De ‘Win een (regen- )ton”-actie was dit jaar een groot succes. In het Noorderkwartier schreven in totaal 7.354 inwoners zich in, waaronder in totaal 100 regentonnen zijn verloot. De overige deelnemers krijgen een tegoedbon waarmee een regenton tegen 25% korting kan worden aangeschaft.