DEN HELDER - Heeft u zelf oliebollen of appelflappen gebakken met oud en nieuw? Wist u dat u net als glas, papier en plastic ook uw gebruikte frituurvet en bakolie gescheiden kunt inleveren? Dat kan bij steeds meer supermarkten of bij het afvalbrengstation bij u in de buurt. Van frituurvet wordt namelijk biobrandstof gemaakt. Per jaar gebruikt een gemiddeld huishouden zo’n 8 kilo frituurvet. Van die 8 kilo wordt brandstof gemaakt waarmee je 180 kilometer kunt rijden.

Hoe?

Giet gebruikt frituurvet in de originele verpakking of een oude plastic fles. Verzamel ook bakolie in een plastic pot of fles. Sluit de verpakking goed en neem deze mee naar het dichtstbijzijnde afvalbrengstation of naar een gele bak bij de supermarkt. Alleen kleine restjes in de pan? Veeg die met keukenpapier weg en gooi dat papier in de vuilnisbak.

Wat gebeurt ermee?
Het ingezamelde frituurafval gaat naar een verwerkingsfabriek. Daar wordt het grotendeels verwerkt tot biodiesel. Deze biodiesel is geschikt om op te rijden. Een ander gedeelte van het gebruikte frituurvet wordt rechtstreeks ingezet als biobrandstof voor energieopwekking of in de glastuinbouw. Het plastic dat overblijft, wordt gescheiden in een eigen recyclingproces en weer verwerkt tot nieuwe plastic producten. Meer informatie vindt u ook op www.vetgoedbezig.nl.