DEN HELDER - Over enkele weken start het grootste maritieme evenement van de Kop van Noord-Holland: Sail 2023. De gemeente Den Helder vindt het belangrijk dat iedereen, dus ook mensen met een beperking, kan deelnemen en genieten. Daarom wordt de Sail-organisatie een (extra) bedrag van 28.000 euro beschikbaar gesteld om de inclusiviteit te bevorderen.


Voorbeelden
De organisatie van het evenement werkt samen met ervaringsdeskundigen en maatschappelijke organisaties om onder meer de rolstoelvriendelijkheid te verbeteren. Zo zijn er bij verschillende locaties en gelegenheden stoelen en/of ruimtes gereserveerd voor met mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten. Voor blinde en slechtziende mensen worden storytellers ingezet. Ook komen er toegankelijke toiletten, een speciale parkeergelegenheid en een rustkamer.

,,En we hebben bijvoorbeeld rondvaarten voor mensen in een rolstoel of met een rollator”, zegt Wim Erkelens Cooke, directeur evenementen bij Stichting Sail Den Helder. “Ook zijn er drie speciale duofietsen beschikbaar: voor iemand met een beperking en een begeleider.”

‘Grote stappen gezet’
Wethouder Tessa Augustijn, met inclusie in haar portefeuille, is blij met de ontwikkelingen. ,,Er zijn dit jaar grote stappen gezet om Sail nog aantrekkelijker voor iedereen te maken. Elke bezoeker moet zich welkom voelen.” Het past volgens haar bij de ambitie van de gemeente om te werken aan een samenleving waarin er, letterlijk en figuurlijk, geen drempels zijn om mee te doen.