DEN HELDER - Werkgevers Asito en NH Post werkten de afgelopen maanden nauw samen met de gemeente Den Helder om combinatiebanen te creëren. Met een combinatiebaan krijgen mensen die afhankelijk zijn van een uitkering de kans om weer aan het werk te gaan bij meer dan een werkgever, zonder de administratieve rompslomp eromheen. Het was een langgekoesterde wens van de gemeente, werkgevers en medewerkers om daadwerkelijk invulling te geven aan gecombineerde banen.

Met een combinatiebaan draait alles om de medewerker als individu: er wordt gekeken wat er voor diegene nodig is om dit te laten slagen. Ze hebben met een combinatiebaan één contract en één salarisstrook, maar wel twéé banen. De papieren rompslomp is er niet, waardoor er een grote drempel is weggenomen. Voor Asito en NH Post is dit een goede manier om de contracten met een minder aantal uren op te vangen.

Unieke samenwerking gemeente en werkgevers
De gemeente Den Helder wil door goede samenwerking met Asito en NH Post nog meer werkgevers laten aansluiten. Wethouder Pieter Kos: “Mensen aan banen koppelen is vaak niet zo makkelijk als het lijkt voor de buitenwereld. Wij doen onze best, mensen in de ‘kaartenbak’ doen hun best en bedrijven doen hun best. Er bestaan nu eenmaal niet alleen maar banen met voldoende uren per week om een hoog genoeg inkomen te krijgen. Nu we beter kijken naar welke combinaties er zijn in uren en beter samen kijken hoe we dat inkomen wél hoog genoeg krijgen, zien we meteen verbetering. Zoveel meer mensen die graag aan het werk gaan bij twee of drie verschillende werkgevers. En dat ze niet het gedoe hebben van meerdere contracten past ook volledig bij hoe wij in de toekomst willen werken. Regels versimpelen en zaken die eerst lastig lijken, gewoon samen oplossen door het samen te doen.”

Voor de gemeente Den Helder en beide werkgevers was het aangaan van deze pilot uniek. Vanuit de gemeente is er meer tijd geïnvesteerd om mensen die uitkeringsafhankelijk zijn, weer deel uit te laten maken van de maatschappij. Deze groep werd nieuwsgierig gemaakt wat de gemeente voor hen kan beteken. Voor Asito en NH Post betekende dat het eigen bedrijfsbelang en de regels opzij moesten worden gezet om te kijken naar de individueel.

Linda Willems, HR-manager bij Asito: “bij de opstart kan je beren op de weg zien en daardoor niet verder uitwikkelen. Maar wij zijn gewoon gestart en leren gaandeweg waar aan te passen. Zo creëren we verbinding met mensen en andere werkgevers.

”De medewerkers die via de pilot aan het werk zijn gegaan, hebben weer vertrouwen in de gemeente en in de werkgevers. Frank Matroos, eigenaar NH Post: “je ziet een persoon echt groeien en zelfvertrouwen ontwikkelen. We weten niet zo goed wie blijer is, de persoon in kwestie of wij.”

Over Asito
Asito is één van de grootste schoonmaakbedrijven van Nederland. Dagelijks werken 10.000 kleurrijke vakkrachten verspreid over vijftig vestigingen succesvol aan een schone en veilige werk- en leefomgeving. Voor Asito staat het verbinden van medewerkers, klanten en relaties voorop om zo samen tot de meest sociale en duurzame resultaten te komen.

Over NH Post
NH Post is een regionaal postbedrijf met landelijke dekking. Het laatste komt voort uit het aangaan én instant houden van samenwerkingen. Samenwerken zit in het DNA van het bedrijf. Dat doen we met onze zakelijke partners, gemeenten, SW-bedrijven én heel bewust ook met onze medewerkers. Bij NH Post staat naast ons product juist de mens centraal onder het motto “Als je niet kan delen dan kan je ook niet vermenigvuldigen!” Zo maken we ook werk voor iedereen toegankelijk!