DEN HELDER - Dertig jaar lang, zeven dagen in de week, 24 uur per dag stond hij paraat voor het geval er iets op zee gebeurde en er spullen aanspoelden op het strand. En dat geheel vrijwillig. Daarom krijgt Cees Bontes, tot begin dit jaar (hulp)strandvonder in Den Helder, dinsdagmiddag uit handen van burgemeester Schuiling een zilveren legpenning van de gemeente Den Helder.

Cees Bontes heeft zich meer dan 30 jaar ingezet als strandvonder in onze gemeente. Zijn officiële titel was hulpstrandvonder; de hoofdstrandvonder is namelijk de burgemeester. Die heeft echter iemand nodig die dag (en nacht) klaar staat voor het geval er iets op zee gebeurt. Deze hulpstrandvonder legt dan beslag op wat er op het land aanspoelt en schakelt de douane en Rijkswaterstaat in. Hij houdt toezicht om te voorkomen dat goederen worden gestolen en regelt dat de aangespoelde spullen worden opgeslagen. Een strandvonder doet zijn werk vrijwillig, tegen een kilometervergoeding en een goede werkuitrusting.


Het werk zat Cees Bontes in zijn bloed: al sinds het begin van de twintigste eeuw was de Helderse strandvonder een ‘Bontes’: een neef van zijn vader en vervolgens zijn vader zelf gingen hem voor. Dag in dag uit, jaar in jaar uit heeft Cees Bontes zich vrijwillig beschikbaar gesteld om als strandvonder paraat te staan bij calamiteiten op zee. Een van de bekendste: de aangespoelde containers met sloffen sigaretten, zo’n 25 jaar geleden. Bontes heeft die bergingsoperatie geheel begeleid. Hij ging op maandagavond de deur uit, een kleine week later was hij klaar met de opruimactie. De stichting Strandexploitatie Noordkop neemt nu zijn werk over.