DEN HELDER - De gemeentelijke sportonderscheidingen 2018 gaan naar atleet Djoao Lobles en voetbalvereniging FC Den Helder. De 17-jarige Djoao ontvangt tijdens het Sportgala op donderdag 5 juli de gemeentelijke Sportprijs omdat hij zijn sporen al ruimschoots heeft verdiend met hardlopen. FC Den Helder krijgt de allereerste gemeentelijke Sportstimuleringsprijs voor het organiseren van het internationale JO 13 voetbaltoernooi.

De gemeente Den Helder reikt ieder jaar de gemeentelijke Sportprijs uit aan een sporter (of sportclub of -team) die een zeer bijzondere ontwikkeling doormaakt in zijn of haar sport of in de sportorganisatie. Daarmee levert diegene een positieve bijdrage aan de sport in Den Helder. Volgens de jury van de sportonderscheidingen, de Sportfederatie Den Helder, komt Djoao in aanmerking voor de Sportprijs omdat hij overduidelijk een toptalent is in het hardlopen. Sinds hij op zijn zesde zijn eerste schreden in de atletiek zette heeft hij vele prijzen gewonnen. Zo werd hij in 2015 Nederlands kampioen 1.500 meter junioren. Op het Europees Olympisch Festival in Hongarije won hij vorig jaar goud op de 800 meter met een kampioenschapsrecord. Begin dit jaar won Djoao in zijn klasse het Nederlands kampioenschap 800 meter indoor. En onlangs nog maakte hij zijn favorietenrol opnieuw waar door Nederlands kampioen op de 800 meter te worden bij de jongens junioren B. Met de gemeentelijke Sportprijs wint Djoao een geldprijs van 500 euro, een sculptuur en een oorkonde.

Onderscheidend toernooi
Dit jaar stelt de gemeente voor de eerste keer de gemeentelijke Sportstimuleringsprijs beschikbaar. Die is bestemd voor een organisatie of vereniging die zorgt voor een onderscheidend en/of innovatief sportaanbod in Den Helder. Op advies van de jury gaat deze prijs, ook een bedrag van 500 euro (naast een oorkonde en een herinneringsschild), naar FC Den Helder. De vereniging organiseert dit jaar voor de 16e keer het internationale JO 13 voetbaltoernooi. Dat is een meerdaags evenement waaraan zowel Nederlandse als buitenlandse teams meedoen. Zowel in de voorbereiding als tijdens het toernooi zijn heel veel vrijwilligers actief. De organisatie zorgt er ook voor dat de honderden deelnemers volledig worden verzorgd en onderdak krijgen. Een grote verantwoordelijkheid, aldus de jury. Daarnaast brengt het toernooi door het internationale karakter jonge sporters uit diverse culturen bij elkaar.

Burgemeester Koen Schuiling en sportwethouder Trees van der Paard reiken donderdag 5 juli de Sportprijzen uit. Daarnaast huldigen zij die avond de (aangemelde) Helderse sportkampioenen van het afgelopen sportseizoen, tijdens de zogenaamde ‘Parade der Kampioenen’. De Sportfederatie - de overkoepelende organisatie waarin de georganiseerde sport in Den Helder is vertegenwoordigd - geeft de gemeente een bindend advies over het toekennen van de prijzen. Team Sportservice Den Helder organiseert ieder jaar het Sportgala.