DEN HELDER - Dit najaar start de grootschalige renovatie van de Van Kinsbergenbrug in de haven van Den Helder. Uit diverse onderzoeken en inspecties is gebleken dat de brug toe is aan groot onderhoud. De brug is vanaf 25 oktober tot half december 2021 gestremd.


Het doel is de brug zo te renoveren dat er de komende 15 jaar geen groot onderhoud nodig is. Het houten rijdek wordt vervangen en de voegovergangen tussen de betonnen dekken, pijlers en landhoofden worden vervangen en waterdicht gemaakt. Verschillende onderdelen worden gedemonteerd en in de werkplaats van Griekspoor gerenoveerd of vervangen. Ingenieur Thijs Baalbergen, projectcoördinator, licht de keuze voor deze datum toe: “Na de drukke zomer en de herfstvakantie rijdt er minder verkeer van en naar Texel. Hierdoor hebben minder mensen last van de werkzaamheden.”

Tijdelijke brug voor fietsers en voetgangers

Fietsers en voetgangers worden omgeleid via een tijdelijke pontonbrug. Deze pontonbrug is geopend op maandag tot en met vrijdag van 06.00- 20.00 uur. Na 20.00 uur ’s avonds en in het weekend worden fietsers en voetgangers omgeleid via Het Nieuwe Diep, Hoofdgracht, Weststraat en Binnenhaven. Voor automobilisten wordt een omleidingsroute ingesteld via de N250, Weststraat en Het Nieuwe Diep.

Omrijden voor gemotoriseerd verkeer

De Kinsbergenbrug wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Verkeer wordt omgeleid via de N250 (Binnenhaven), Weststraat en Het Nieuwe Diep.

Beperkingen voor de scheepvaart

Het vaarverkeer wordt tijdens de gehele renovatie volledig gestremd. Bedrijven aan de Noordzijde van de brug kunnen 24 uur voor gewenste doorvaart een passage aanvragen bij de havenmeester van Port of Den Helder.

Toegangsweg

De brug is een belangrijke toegangsweg naar het marinecomplex en de bedrijven in de haven van Den Helder. Baalbergen: “Het is daarom van groot belang dat we de werkzaamheden binnen de stremmingsperiode uitvoeren en dat de werkzaamheden niet uitlopen. We doen er alles aan om de overlast voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken.”

Over de brug

De Van Kinsbergenbrug is op 18 mei 1961 officieel in gebruik genomen. De brug is vernoemd naar Jonkheer Jan Hendrik van Kinsbergen (1735 – 1819), een Nederlandse zeeofficier. De betonnen brug is een ophaalbrug en heeft een beweegbaar deel met houten dek en stalen onderdelen. De brug wordt bediend vanuit het havenkantoor in beheer van de Port of Den Helder.

Meer informatie?

Kijk op de projectwebsite over de werkzaamheden.