DEN HELDER - Op dinsdag 15 augustus 2023 wordt in Den Helder herdacht dat het keizerrijk Japan in 1945 op die datum zich terugtrok voor de geallieerde strijdkrachten, waarmee een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in de Oost. We herdenken álle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. De herdenking, waarbij wethouder Peter de Vrij een toespraak houdt, vindt plaats bij het monument “Voor hen die vielen”, op de “Vijfsprong”, en begint om 11.00 uur.


Na het hijsen van de vlag halfstok, toespraken en het Wilhelmus is er gelegenheid om kransen of bloemstukken te leggen bij het monument. Tot slot wordt het signaal Taptoe uitgevoerd.

Verkeersomleiding

Tijdens de herdenking wordt het verkeer op de toegangswegen naar rotonde De Vijfsprong tegengehouden of omgeleid. Dat gebeurt tussen 10.30 en 12.00 uur. Dit geldt ook voor de bussen van Connexxion. Het gaat om de Middenweg (ter hoogte van de Pasteurstraat en ter hoogte van het voormalig postkantoor), de Javastraat (vanaf de Van Galenstraat) en de Polderweg (ter hoogte van de Hertzogstraat). Hier komen hekken en houden verkeersregelaars toezicht. Hulpverleningsvoertuigen op weg naar een noodgeval mogen wel passeren.