DEN HELDER - De gemeente Den Helder, de politie en de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) hebben onlangs een integrale controle gedaan bij horecagelegenheden. Bij drie zaken zijn misstanden aan het licht gekomen, zoals arbeid door vreemdelingen, onderbetaling van personeel en overtreding van arbeidstijden. De NLA handelt de misstanden verder af en treedt waar nodig sanctionerend op.


Landelijk is gebleken dat de horecabranche kwetsbaar is voor arbeidsuitbuiting en inmenging van criminelen. Naast integrale controles probeert de gemeente in het beginstadium, bij vergunningaanvragen, al zicht te krijgen op de integriteit van de ondernemer of zeggenschap hebbende. Dat gebeurt via een Bibob-onderzoek (Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur). Ook wordt er gekeken naar de financiering van de onderneming.

Signalen van misstanden in de horeca?

Inwoners en ondernemers zien samen veel. Om samen zorg te dragen voor een veilige en gezonde stad vraagt de gemeente iedereen signalen van misstanden te melden. Dat kan door contact op te nemen met de gemeente via: meldcriminaliteit@denhelder.nl of door anoniem te bellen met Meld Misdaad Anoniem (MMA) via: 0800-7000.