DEN HELDER - Op vrijdag 8 maart 2024 is het Internationale Vrouwendag. Een dag waar wereldwijd gelijke rechten en kansen, vrijheid en kracht van vrouwen centraal staan. Ook in Den Helder vieren we deze dag met twee inspirerende lezingen en een thematafel met boeiende en interessante boeken. Het Internationaal Vrouwencentrum, KopGroep Bibliotheken en gemeente Den Helder nodigen iedereen van harte uit om de activiteiten bij te wonen. De lezingen vinden plaats op vrijdag 8 maart 2024 in Bibliotheek School 7. Er is een lezing over Financiële onafhankelijkheid om 14.00 uur en om 20.00 uur een lezing door succesvol schrijver Saskia Goldschmidt, over de vrijheid van vrouwen in de eerste helft van de 19de eeuw.

WomenInc.: lezing over Financiële onafhankelijkheid
Meer vrouwen dan mannen in Nederland zijn op dit moment financieel afhankelijk van een partner of de overheid. De beschikking over voldoende financiële middelen om jezelf en eventuele anderen te kunnen onderhouden biedt de mogelijkheid om zelf keuzes te maken, en is daarom een hele belangrijke voorwaarde voor een gelijkwaardige samenleving. Van de start op de arbeidsmarkt tot aan pensioen: in deze lezing worden belangrijke levensgebeurtenissen aangestipt die van invloed zijn op de financiële positie van vrouwen. We kijken naar de rol die de overheid, financiële dienstverleners en vrouwen en hun partners zelf kunnen spelen. De interactieve lezing wordt gegeven door Joline Heusinkveld, expert op het gebied van financiën & empowerment en werkzaam bij WomenInc. Er is tijdens deze lezing voldoende ruimte voor vragen en dialoog.

Lezing door Saskia Goldschmidt
Tijdens het avondprogramma van Internationale Vrouwendag vertelt schrijfster Saskia Goldschmidt over de vrijheid van vrouwen in de eerste helft van de 19de eeuw. In haar recente boek 'Kukuruznik' verweeft ze een aangrijpend familieverhaal met de geschiedenis van moedige vrouwelijke pioniers uit de beginjaren van de luchtvaart.

Boeken over vrouwen
In de aanloop naar Internationale Vrouwendag is er een thematafel in Bibliotheek School 7 ingericht. Vanaf maandag 26 februari 2024 zijn daar inspirerende boektitels te zien en te leen. Tessa Augustijn, wethouder inclusie, is blij met de aandacht voor Internationale Vrouwendag: ‘Heel fijn dat we samen met het Internationaal Vrouwencentrum en de KopGroep Bibliotheken deze inspirerende lezingen kunnen organiseren. Het is een mooie gelegenheid om inwoners van onze gemeente samen te brengen, te informeren en te enthousiasmeren. De lezingen benadrukken het belang van gelijke kansen voor iedereen en daar staan we als gemeente voor.’

Aanmelden
De lezingen zijn gratis toegankelijk voor alle inwoners van Den Helder. Vooraf aanmelden is noodzakelijk en kan via www.kopgroepbibliotheken.nl (onder het kopje Activiteiten). Daar staat ook meer informatie. Ook kunnen geïnteresseerden zich in de Bibliotheek aanmelden voor de genoemde lezingen.