DEN HELDER - Jan Kikkert is afgelopen maandagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Den Helder benoemd tot Jutter van het Jaar 2023. De jury is van mening dat Jan met zijn tomeloze inzet de geschiedenis van Den Helder met veel passie en enthousiasme overbrengt en in stand houdt bij de inwoners van Den Helder en ver daarbuiten.


Jan is bestuurslid bij de Helderse Historische Vereniging. Wekelijks werkt hij aan het archief; rubriceren van materiaal, scannen van foto’s en afbeeldingen, om deze vervolgens te voorzien van toelichtingen tijdens de welbekende beameravonden/middagen. Daarnaast geeft Jan rondleidingen, lezingen, presentaties en fietstochten en vertelt daar enthousiast over, bijvoorbeeld tijdens de Open Monumentendag en bij de receptie voor echtparen die 60 jaar getrouwd zijn.

Jan heeft in samenwerking met de Stichting Herdenkingsstenen Den Helder gezorgd dat de Joden in Den Helder een eigen monument hebben en overal door de stad nu de bekende “Stolpersteine” liggen. Ook zet Jan zich maatschappelijk in voor het Leger Des Heils. Zo helpt hij de daklozen bij betalingen, wanneer zij dat zelf niet meer kunnen en deelt op de koopavond in de stad soep uit.

Uit handen van burgemeester Jan de Boer kreeg Jan het Jutterbeeld en een oorkonde uitgereikt. De Jutter van het Jaar-verkiezing vond voor de 23ste keer plaats. Jan Kikkert is de opvolger van Bert de Groot.