DEN HELDER - Afgelopen zaterdag gingen veertig afvalopruimers in kano’s te water. Aan boord? Afvalgrijpers en vuilniszakken. Ook dit jaar bleek het echt weer nodig te zijn: ze kwamen met volle zakken terug.


De term ‘zwerfafval’ kent inmiddels iedereen. Helaas. Want dat toont aan dat zwerfafval een heel bekend verschijnsel is. Zwerfafval heeft veel negatieve gevolgen. Het vervuilt de bodem en het risico is groot dat dieren het opeten of er in verstrikt raken. Dieren overlijden daar vervolgens aan omdat hun maag het voedsel niet kan verteren of omdat ze vast komen te zitten. Dieren die in het water leven slaan kleine plasticdeeltjes op in hun lichaam waardoor het in de voedselketen terecht komt.

Deze kanotocht om afval uit het water te halen vindt elk jaar plaats. Door corona kon dat dit jaar niet zo groots doorgaan als andere keren. Gelukkig was het wel mogelijk om in kleine groepjes in kano’s het water op te gaan.

Deze activiteit werd mogelijk gemaakt door de Club Rotary Den Helder en Kanoverhuur Den Helder. De Helderse Vallei en de gemeente zorgden voor de ondersteuning.

Ook meehelpen in de strijd tegen zwerfafval?

Wilt u ook meehelpen om uw woonomgeving en ook andere gebieden schoon te houden? Heel graag! Dat kan door bijvoorbeeld ambassadeur van zwerfafval te worden. De ambassadeurs gaan regelmatig de straat op en de natuur in om zwerfafval op te ruimen. Interesse? Neem dan contact op met De Helderse Vallei via 0223 612555 of vraag het aan uw wijkconciërge.

Ook kunt u zaterdag 2 oktober in uw eigen wijk meedoen met een digitale schattenzoektocht (geocaching). Op zoek naar de schat, ruimt u zwerfafval op. Houdt deze wekelijkse Stadsnieuwspagina in de gaten voor meer informatie. Verder kan het zo maar zijn dat we u verrassen in uw wijk of op een markt. Hoe? Dat is nou net de verrassing!