DEN HELDER - “Wil je dat iedereen kan sporten? Stem op Lotte!” En dat hebben veel kinderen gedaan. Lotte Mollema (10) is de eerste kinderburgemeester van Den Helder. Burgemeester Jeroen Nobel maakte dat dinsdagmiddag 3 november bekend tijdens een bijeenkomst in theater de Kampanje. Daar werd Lotte officieel gehuldigd.


Vijftien basisscholen in Den Helder en Julianadorp deden mee aan de zoektocht naar de kinderburgemeester. Elke school leverde een kandidaat voor de verkiezing. Uit die groep van vijftien hebben de leerlingen zelf Lotte tot winnaar gekozen. “Iedereen in Den Helder moet kunnen sporten en spelen”, vertelt zij in haar verkiezingsfilmpje. Ze vraagt hierin ook aandacht voor afval en het milieu. En ze wil dat je op school aan meditatie kunt doen. Lotte zit in groep 7 van de Thorbeckeschool.

Belangrijke stem
De gemeente wil graag alle kinderen in Den Helder een stem geven. Wethouder van jeugdzaken Peter de Vrij: “Met de functie van de kinderburgemeester laten we zien dat we dat heel belangrijk vinden. Via Lotte horen we nu hoe Den Helder een mooiere stad voor onze kinderen kan zijn.”

Maar Lotte kan daarbij niet zonder hulp. Daarom bespreekt zij een paar keer per jaar met de andere veertien kinderen hoe ze haar plannen verder kunnen uitwerken. Daarnaast helpt Lotte burgemeester Jeroen Nobel en een aantal wethouders tijdens officiële gebeurtenissen, zoals de uitreiking van de jeugdlintjes.

Lotte mag nu voor een jaar kinderburgemeester van Den Helder zijn, daarna kiezen de schoolkinderen een opvolger.

De gemeente kon door de coronabeperkingen niet alle schoolkinderen uitnodigen om aanwezig te zijn bij de officiële huldiging. Daarom is de bijeenkomst op 3 november vanaf 15.00 uur live uitgezonden via www.denhelder.nl/kinderburgemeester. Op deze pagina staat ook meer informatie over de kinderburgemeester.