DEN HELDER - Het afgelopen jaar is er bij supermarkten in het centrum van Den Helder veel meer gestolen. Daarom hebben de gemeente, de politie, een paar supermarkten en maatschappelijke instellingen creatieve oplossingen bedacht om die diefstallen zo veel mogelijk te voorkomen. Wat voor maatregelen dat zijn, dat zegt men nog niet.


Twee politiestudenten hebben onderzoek gedaan naar het probleem. Ze kwamen tot de conclusie dat er nog veel meer wordt gestolen dan we denken. Hoog tijd om daar iets tegen te doen.

'We willen er zeker van zijn dat de aanpak goed werkt. Daarom vertellen we alleen dat u sommige maatregelen beter ziet dan andere. Over een paar weken moet blijken of ze succes hebben. Als dat zo is, vragen we ook andere supermarkten om mee te werken', aldus de gemeente.

Secret scan
'We blijven aandacht besteden aan de aanpak van winkeldiefstal. We blijven dan ook met elkaar samenwerken om dat stelen tegen te gaan'. Zo staat er voor dit jaar - mits de coronamaatregelen dat toestaan - een herhaling van het project ‘Secret scan’ op het programma. Daarbij krijgt een winkel bezoek van een 'mystery shopper'. Dat is iemand die iets koopt om, zonder dat de medewerkers dat weten, zaken als kwaliteit en service te testen. In dit geval kijken ze naar de veiligheid en beveiliging van de winkel en de omgeving. De medewerkers krijgen daarna een training in het herkennen van en aanspreken bij verdachte situaties.