DEN HELDER - Er komt een nieuwe opgang naar het strand van Huisduinen. Tussen Fort Kijkduin en het strandpaviljoen Factor 30 wordt een 800 meter lang fiets- en wandelpad aangelegd. Het nieuwe pad moet het strand bij Huisduinen beter bereikbaar maken voor bewoners, toeristen en hulpdiensten. De strandopgang moet klaar zijn voor het begin van het toeristenseizoen in april 2023.


Wethouder Petra Bais is blij met het nieuwe pad. Goede toegang tot het strand is heel fijn voor de inwoners en ook de toeristische sector profiteert ervan. Daarnaast is het voor de veiligheid van groot belang dat de hulpdiensten snel het strand en het paviljoen kunnen bereiken. Het pad is daarom echt een aanwinst.

Oude opgang wordt duingebied

Voorheen konden bezoekers op het strand komen over de verharde dijk. Maar dat kan niet meer, omdat besloten is deze te laten ‘verzanden’. Daardoor ontstaat er nieuw duingebied tot aan de zee. De verandering van de dijk naar een duin was nodig, omdat het een zwakke plek was in de kustverdediging. Het nieuwe duingebied moet Huisduinen beter beschermen tegen de zee. Het is onderdeel van het kustversterkingsplan Zwakke Schakels van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Om het strand weer goed bereikbaar te maken was er eerder een plan voor het verbreden en verlengen van de opgang vanaf de Grafelijkheidsweg. Dit ging uiteindelijk niet door, omdat het te ingrijpend was voor de natuur in het beschermde gebied. Het nieuwe plan voldoet wel aan alle eisen.

Filmpje strandopgang

Dit filmpje geeft een indruk van de nieuwe strandopgang.

Volg de aanleg van het pad

De voortgang van de aanleg is binnenkort te volgen via de interactieve BouwApp, die gratis te downloaden is.