DEN HELDER - Het nieuwe stadhuis van Den Helder is donderdag 28 september 2023 feestelijk geopend. Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland, verrichtte de openingshandeling. Hij kreeg van steltenfiguren ‘Venice White’ een grote schaar aangereikt en samen met burgemeester Jan de Boer knipte hij een lint door. Tijdens de aansluitende receptie kregen de ruim 200 genodigden een rondleiding door gebouw 66 en 72 op Willemsoord.


Het nieuwe stadhuis is het resultaat van jarenlang hard werken en de visie om een moderne en toekomstgerichte ontmoetingsplaats te creëren voor de gemeenschap van Den Helder. Gebouw 66 vormt het publieke en politieke hart met onder andere de klantenbalies, de trouw- en de raadzaal. Gebouw 72 is ingericht als werkkantoor voor ambtenaren en het college.

Trots
Burgemeester Jan de Boer sprak de genodigden als eerste toe. Hij vertelde trots te zijn op het stadhuis, waar inwoners, ondernemers, raads- en commissieleden en bezoekers ontvangen worden. “In de eerste plaats mensen uit Den Helder, maar ook bestuurders, politici en vertegenwoordigers uit Haarlem, Den Haag, Brussel en andere steden uit binnen- en buitenland, zoals wij dat met de European Maritime Day (EMD) en Sail hebben gedaan. We staan op een plek die doordrenkt is van historie. Een historie die de gemeente Den Helder heeft gevormd tot wat zij nu is. Een stadhuis was, is en blijft altijd een bijzondere plek en nu hier.”

Karakter
Architect Jan Peter Wingender benoemde het bijzondere karakter van de gebouwen. Hij is mede dankzij de ontwerpen van het nieuwe Helderse stadhuis genomineerd voor de titel Architect van het Jaar in de Architectenweb Awards 2023. Verantwoordelijk wethouder Michiel Wouters vertelde in zijn speech dat het stadhuis heel goed past bij wat Den Helder wil uitstralen: maritiem, nautisch erfgoed, industrieel en stoer. Over de raadzaal was Wouters lovend: “Ik durf wel te stellen dat onze raadzaal één van de, of beter gezegd, de mooiste raadzaal van het land is.” Ook commissaris van de Koning Arthur van Dijk was onder de indruk van het stadhuis. “Dit is iets waar Nederland trots op mag zijn!”

Open huis
Inwoners van de gemeente zijn op zaterdag 7 oktober 2023 van 12.00 tot 16.00 uur uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in het nieuwe stadhuis. Kijk voor het laatste nieuws op www.denhelder.nl.