JULIANADORP - Julianadorpers Johan Wage (55) en Nick Nebbeling (22) krijgen donderdag 5 december uit handen van burgemeester Jeroen Nobel een onderscheiding vanwege een levensreddende handeling. De mannen hebben dinsdagochtend 30 april twee inzittenden (een echtpaar) uit hun auto gered. Zij waren op weg naar Den Helder toen de auto vóór hen door onbekende oorzaak van de Langevliet raakte en in het water belandde. De onderscheiding, een bronzen medaille en een oorkonde, is beschikbaar gesteld door de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen.


Nadat de auto van het echtpaar te water raakte, zonk die vrijwel direct. Wage en Nebbeling sprongen direct het water in om de man en de vrouw te redden. Dat ging niet zonder slag of stoot. Kort nadat de mannen het echtpaar op de kant hadden getrokken, arriveerde de ambulance. Die bracht de slachtoffers naar het ziekenhuis.

In Nederland verdrinken ongeveer 220 mensen per jaar. Gelukkig worden er ook veel drenkelingen gered door mensen die zonder aarzelen het water in springen om een hulpeloze drenkeling weer aan wal te krijgen. De Maatschappij tot Redding van Drenkelingen wil zo veel mogelijk verdrinkingsdoden voorkomen. Dat doen ze door voorlichting te geven over redden en reanimeren van drenkelingen. Daarnaast bekronen zij helden die een drenkeling hebben gered.