DEN HELDER - De nieuwe opgang naar het strand van Huisduinen is klaar. Het 800 meter lange fiets- en wandelpad ligt tussen Fort Kijkduin en strandpaviljoen Factor 30 en wordt op donderdag 20 april door wethouder Fotigui Camara officieel geopend.

De aanleg van het nieuwe pad startte in januari van dit jaar en is inmiddels afgerond. Het nieuwe pad maakt het strand bij Huisduinen beter bereikbaar voor bewoners, toeristen en hulpdiensten.

Wethouder van recreatie en toerisme Fotigui Camara over het nieuwe pad. “Deze strandopgang is een prachtige aanwinst voor Den Helder. Het biedt zowel inwoners als toeristen de kans om te genieten van het zonnigste strand van Nederland en deze mooie omgeving.”

Opening
De officiële opening wordt door wethouder Camara verricht om 16.30 uur op het zuidelijke platform bij strandpaviljoen Factor 30. Voorafgaand aan de opening maken verschillende betrokkenen een wandeling over het nieuwe pad. Deze wandeling start om 16.00 uur bij het begin van het pad aan de noordzijde (bij Huisduinen). Onderweg wordt door Binne van der Wal van hoofdaannemer Jelle Bijlsma en door Rob Entes namens het projectteam meer informatie gegeven over de realisatie van het nieuwe fiets- en wandelpad.

De aanleg van de nieuwe strandopgang is mede mogelijk is gemaakt door:
• De Kop Werkt
• Waddenfonds
• Provincie Noord-Holland

Oude opgang wordt duingebied

Voorheen konden bezoekers op het strand komen over de verharde dijk. Maar dat kan niet meer, omdat besloten is deze te laten ‘verzanden’. Daardoor ontstaat er nieuw duingebied tot aan de zee. De verandering van de dijk naar een duin was nodig, omdat het een zwakke plek was in de kustverdediging. Het nieuwe duingebied beschermt Huisduinen beter tegen de zee.

Filmpje strandopgang
Op www.denhelder.nl/strandopgang staat een getekend filmpje dat een indruk geeft hoe de strandopgang er uit ziet.