DEN HELDER - Donderdag 25 april om 9.30 in het stadhuis aan de Drs. F. Bijlweg 20 vind de de jaarlijks georganiseerde overdracht van de plaquette: een oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de tweede wereldoorlog.

Kinderen van basisschool De Vloedlijn staan dan stil bij de Helderse slachtoffers van de tweede wereldoorlog. Kinderen uit groep acht dragen de geadopteerde plaquette over aan kinderen van groep 7. Een aantal van hen zal eigen gemaakte gedichten voorlezen, waarbij het thema is: ‘Vrijheid geef je door.’

Wethouder Tjitske Biersteker heet de kinderen van de Vloedlijn welkom en vertelt hen over het belang van dit monument met het oog op onze verworven vrijheid.

Het is de laatste keer op deze locatie in verband met de aanstaande verhuizing naar een ander pand.

Achtergrond gedenkplaat Op de gedenkplaat in de hal van het stadhuis staan de namen van twintig mensen die in de Tweede Wereldoorlog “bij hun strijd in het ondergrondsch verzet tegen den overweldiger” zijn gevallen (gefusilleerd). Zij hebben gevochten tegen de discriminatie waarvan miljoenen mensen in de oorlog het slachtoffer zijn geworden.

De plaat is onthuld op 4 mei 1946 in de hal van het raadhuis aan de Kerkgracht. Onder de tekst: “Den Vaderland ghetrouwe Blijf ick tot inden doet” staan de namen van de slachtoffers. De plaquette is in 1987 overgebracht naar de hal van het stadhuis aan de Drs. F. Bijlweg.

Basisschool de Vloedlijn (vroeger De Strandjutter geheten) adopteert het monument sinds 1988. De oudste leerlingen van de school (groep 8) dragen het ieder jaar over aan de leerlingen van groep 7.