DEN HELDER - Geschrokken van de cijfers, willen verschillende politieke partijen in Den Helder extra aandacht om de verkoop van alcohol aan minderjarigen tegen te gaan. Jongeren kunnen nog te makkelijk aan alcohol komen, blijkt uit onderzoek van de gemeente.

Mystery-shoppers van 17 en 18 jaar oud konden in tachtig procent van de pogingen bij cafetaria alcohol kopen, zonder dat ze een identiteitsbewijs hoefden te laten zien. Bij supermarkten in Den Helder lukte dat in bijna 70 procent van de gevallen. Zo ook in de supermarkt van Jacco Kat in winkelcentrum Schooten Plaza.

Slijterijen, sportverenigingen en reguliere horeca doen het beter in vergelijking met eenzelfde onderzoek uit 2017. De gemeente heeft het over een verbetering van 0.2 procent. "Dat is geen verbetering," zegt Harry van Dongen van de Stadspartij verbolgen. "Ik vind het wel weer tijd om met de ondernemers om de tafel te gaan zitten."

Geschrokken
Karla van Driesten van de Seniorenpartij wil het onderzoek met de mystery-shoppers zo snel mogelijk bespreken met de burgemeester. "Ik ben er echt van geschrokken. Ondernemers moeten gewoon naar een ID vragen. Dit vraagt om maatregelen."

Sterke drank
Volgens supermarkteigenaar Jacco Kat ligt er ook een taak voor gemeente om jongeren en hun ouders meer bewust te maken van het alcoholgebruik onder jongeren. "Kinderen gaan steeds eerder aan sterke dranken. Ik hoor nog wel eens van ouders dat zij het lastig vinden om hun kinderen hierin te begeleiden. Daar ligt een taak voor de overheid om ouders meer handvatten te geven."

Supermarkten zeggen er alles aan te willen doen om te voorkomen dat minderjarigen met alcohol de winkel uit kunnen lopen. In de winkels zijn op meerdere plekken stickers te zien van de NIX18-campagne. Al moet je bij de drankschappen van Jacco Kat wel goed zoeken. "Dat moet beter," beaamt Kat.