DEN HELDER - Sinds vorig weekend staat de Gedenkboom van cortenstaal op de begraafplaats. De boom staat bij het strooiveld en kan 450 blaadjes dragen. Blaadjes waarop nabestaanden hun dierbaren kunnen herinneren.


Medewerkers van de begraafplaats bedachten en onthulden de boom, wethouder Peter de Vrij sprak de aanwezigen toe. Hij memoreerde hoe de begraafplaats steeds mooier wordt door de plaatsing van nieuwe banken, het opknappen van de paden en de aanleg van de historische gedenktuin. En nu dus deze gedenkboom.

Verlies van een dierbare kan draaglijker worden met iets tastbaars om te gedenken. Nabestaanden kunnen een zilverkleurig blad kopen en laten bevestigen. Op dit boomblad staan dan de naam, geboorte- en sterfdatum van de overledene.

Zeestad Staal ontwierp de Gedenkboom. De tekst (gravure) in de zilverkleurige blaadjes kleuren na verloop van tijd in dezelfde kleur als de boom (roestbruin).

Gedenkblaadje aanvragen
Aan de boom is plek voor 450 blaadjes. De blaadjes blijven voor 15 jaar in de boom hangen. Een gedenkblaadje kost € 25,00. Aanvragen kan via www.denhelder.nl/gedenkboom. Na bestelling en betaling is een blaadje binnen veertien dagen beschikbaar. Het bevestigen aan de Gedenkboom gebeurt in overleg met de aanvrager.

Regina Kikkert maakte op eigen initiatief twee gedichten bij de boom. Een van die gedichten hebben we bij de boom geplaatst zodat alle bezoekers daar even bij stil kunnen staan. Het andere gedicht heeft Regina voorgedragen bij de opening, dit gedicht leest u hieronder

Gedenkboom.....een begraafplaats vol Liefde...

Begraven in de aarde
Maar geborgen in het hart
Waar de Liefde je zal dragen
Voor altijd....een plaatsje apart.

Door een blaadje met jouw naam
Wordt een bestaan genoemd, gekend
Een gedenkboom voor velen
Als herinneringsmonument.

Net als as, die zal verwaaien
Zo blaast de wind, de tijd voorbij
Maar de Liefde blijft voor Eeuwig
Want die is grenzeloos en vrij.

Regina Kikkert