DEN HELDER - De heer J.A. (Jan) de Boer wordt de nieuwe burgemeester van Den Helder. Althans, als het aan de gemeenteraad van Den Helder ligt. Die besloot woensdagavond 9 december de heer De Boer aan te bevelen bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om te worden benoemd. Als die een klap geeft op de aanstelling kan de heer De Boer begin maart aantreden als nieuwe burgemeester van Den Helder.


De heer De Boer is sinds 2013 burgemeester van de gemeente Buren (Gelderland). Daarvoor was hij wethouder in de gemeenten Hoorn (2006- 2010, met de portefeuilles economische zaken, sociale zaken, duurzaamheid, communicatie, bedrijventerreinen en klimaat), Harlingen (2010- 2011, met de portefeuilles P&O, financiën, ruimtelijke ordening, milieu, dienstverlening, ICT, stadsvisie waterfront) en Landsmeer (2012- 2013, met de portefeuilles: P&O, financiën, openbare ruimte, verkeer, volksgezondheid, decentralisaties en deregulering). In de periode 2002-2006 was hij raadslid in de gemeente Hoorn en tot 2006 was hij docent economie in het voortgezet onderwijs. De heer De Boer is 51 jaar oud, lid van de D66 en woont nu nog in Buren.

De vertrouwenscommissie die zich heeft bezig gehouden met de invulling van de burgemeestersvacature, heeft bij haar voordracht van twee kandidaten aan de gemeenteraad de heer De Boer op nummer één gezet.

“Jan de Boer is een persoon die rust en stabiliteit uitstraalt. Als geboren West-Fries heeft hij een nuchtere kijk op zaken en is hij als persoon toegankelijk en empathisch. Hij heeft laten zien goed te kunnen luisteren en zijn woorden op een afgewogen manier te kiezen. Daarnaast zal hij mensen bij elkaar weten te brengen en heeft in die zin duidelijk een verbindend vermogen. Hij toont een hoge mate van rolvastheid, is een gedegen persoonlijkheid en zal hierbij in een coachende rol anderen in staat stellen het beste uit zichzelf te halen. Zijn ervaring als burgemeester is in die zin een duidelijke pré. De vertrouwenscommissie acht hem in staat het voor de gemeente Den Helder gewenste netwerk te kunnen opbouwen. In meer concrete zin houdt dit in dat deze kandidaat naar de mening van de commissie op alle competenties positief scoort”, aldus Carlo Assorgia, voorzitter van de vertrouwenscommissie. Naar de functie van burgemeester van Den Helder hebben 22 mensen gesolliciteerd.

De nieuwe burgemeester volgt Jeroen Nobel op, die sinds het vertrek van Koen Schuiling in september 2019 waarnemend burgemeester van Den Helder is. De benoeming door de Kroon wordt uiterlijk medio februari verwacht. De heer De Boer kan dan in de raadsvergadering van 4 maart 2021 als burgemeester worden geïnstalleerd.