DEN HELDER - Al jaren een bijstandsuitkering ontvangen, maar toch in bezit zijn van dure auto’s, dure sieraden en meerdere biljetten van 500 euro. Dat klopt niet! Dankzij de samenwerking van de gemeente Den Helder, politie, Openbaar Ministerie en andere overheidspartners kon verschillende informatie aan elkaar gekoppeld worden en kwamen er verdachte feiten aan het licht. Een oud-inwoner van Den Helder wordt nu verdacht van witwassen en uitkeringsfraude. ‘Deze casus is een goed voorbeeld van hoe we gezamenlijk, volop inzetten op het tegengaan van ondermijnende criminaliteit’, zegt burgemeester Jan de Boer.


In augustus 2020 werd een inwoner van Den Helder aangehouden wegens het rijden onder invloed en voor een vervolgademtest overgebracht naar het politiebureau in Den Helder. Bij het insluiten werd bij deze man een bedrag van €15.000 aangetroffen. Een deel van dit bedrag bestond uit biljetten van €500, welke door de Nederlandse Bank al enige tijd niet meer worden uitgegeven. Verder droeg de man een zware gouden ketting en een Rolexhorloge. Hij bleek al jaren een bijstandsuitkering van de gemeente Den Helder te ontvangen. Daarnaast was de man al eerder gezien terwijl hij reed in dure personenauto’s, die op naam stonden van andere personen.

Verder onderzoek naar de inkomsten en uitgaven
De goederen werden in beslag genomen en de bestuurder werd als verdachte van witwassen opgehouden voor onderzoek. De man wilde over de herkomst van de goederen en contanten geen verklaring afleggen. In samenwerking met financiële rechercheurs van de districtsrecherche Noord-Holland-Noord werd een onderzoek ingesteld naar de inkomsten en uitgaven van deze bestuurder vanaf begin 2016. Uit dit witwasonderzoek is gebleken dat de verdachte vanaf 2016 ieder jaar een flink hoger bedrag heeft uitgegeven dan het totaal van inkomsten uit de bijstandsuitkering en toeslagen. In een verklaring kon de man dit verschil niet uitleggen.

Uitgavenpatroon past niet bij een bijstandsuitkering
Tijdens dit witwasonderzoek werd ook de woning van de man doorzocht. Daarin werd een grote hoeveelheid exclusieve dure merk artikelen aangetroffen, zoals damestassen, schoenen en riemen. De aankleding van de woning straalde een hoog uitgavepatroon uit, niet passend bij een gezin dat rond moest komen van een bijstandsuitkering. De exclusieve merkartikelen met een totale geschatte waarde van €28.000 werden eveneens in beslag genomen.

Ongebruikelijk veel contante betalingen
In de woning werden diverse aankoopfacturen en aankoopbonnetjes aangetroffen van goederen welke allemaal contant waren betaald. Verder bleek uit het onderzoek dat deze verdachte vanaf 2016 meerdere duurdere auto’s had gekocht en deze ook contant had betaald. De kentekens werden naderhand veelal op naam van andere personen (zogenaamde katvangers) gezet. Ook had de verdachte na een verhuizing de inrichting van zijn nieuwe woning contant betaald.

Integrale aanpak
Vervolgens heeft de politie de zaak vervolgens ingebracht als RIEC-casus. Bij RIEC-casussen werken politie, gemeenten, de Belastingdienst, het OM, UWV en de FIOD samen om criminaliteit integraal aan te pakken. Deze integrale aanpak zorgt er voor dat er informatie aan elkaar gekoppeld kan worden. Daardoor kunnen er vanuit meerdere invalshoeken interventies kunnen plaatsvinden om ondermijnende criminaliteit een halt toe te roepen.

Onterecht ontvangen geld terugvorderen
Omdat de man al jarenlang een bijstandsuitkering ontving, heeft de gemeente Den Helder een onderzoek ingesteld naar de uitkeringsfraude van de verdachte. Hierbij wordt door de sociale dienst aangifte gedaan en is men voornemens om circa €60.000,- terug te vorderen.

Wordt de verdachte vervolgd?
Het witwasonderzoek naar een 39-jarige man uit Den Helder is afgerond, de officier van justitie van het OM Noord-Holland zal het einddossier gaan beoordelen, waarna op een later moment een afdoeningsbeslissing zal volgen.


Meld Misdaad
Wie onderbuikgevoelens heeft ten aanzien van ondermijnende criminaliteit, kan dit melden door
een e-mailbericht te sturen naar de gemeente via meldcriminaliteit@denhelder.nl, of de politie bellen via 0900-8844. Wie anoniem wil melden kan dat doen via Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.